Ganoderma lucidum
„Ciuperca nemuririi” - un remediu excepţional

 

Articol scris de Dr. Cristina Pavel

Ganoderma lucidum
Fam. Ganodermataceae

Alte denumiri:
Reishi sau Lingzhi

 

Este o ciupercă extrem de apreciată, atât în Asia (China, Coreea şi Japonia, unde se consumă de secole), cât şi pe piaţa vestică a suplimentelor alimentare. Se foloseşte în general sub formă de extract cu apă fierbinte (astfel se extrag mai bine polizaharidele) sau extract alcoolic.
Speciile de Ganoderma sunt ciuperci care cresc pe copaci şi au o răspândire pe tot globul. Pot creşte atât pe conifere, cât şi pe alte specii cu lemn tare. Secretul lor este faptul că au enzime care le permit să dizolve componentele lemnului precum lignina şi celuloza. De aceea, s-a încercat utilizarea şi valorificarea acestor enzime pentru aplicaţii industriale, dar şi în alte domenii. Dar dintre toate speciile de Ganoderma, varietatea lucidum conţine cele mai multe enzime care dizolvă celuloza şi lignina.

Acţiuni:
1. imunomodulator, imunostimulator datorită conţinutului de polizaharide şi germaniu. Totodată, are şi efect anti-HIV.
2. antioxidant, adaptogen-antistres, antiaging, antiaterosclerotic, regenerator şi reîntineritor. Este supranumită ciuperca nemuririi.
3. antitumoral (citotoxic şi antiangiogenetic in vitro). Deşi utilizarea sa în cancer a fost mult timp contestată, în ultimii ani s-au făcut foarte multe studii care arată un efect clar antineoplazic în anumite forme de cancer (ex. pulmonar, de vezică urinară, colon, rect, sân, ovar, prostată). Totodată, este utilă şi în caz de hiperplazie benignă de prostată (adenomul de prostată). Şi chiar dacă se face chimio sau radioterapie pentru cancer, este bine să asociem planta pentru că are efecte protectoare (combate greaţa, vărsăturile, insomnia, căderea părului, supresia medulară, riscul de infecţii)

Posibile mecanisme anti-tumorale prin care planta acţionează:
inhibarea angiogenezei (formarea de vase noi care hrănesc tumora cu sânge)
inducerea apoptozei în celulele tumorale
inhibarea creşterii celulelor cu receptori pentru hormoni sexuali (masculini şi feminini)
efect citotoxic direct pe celulele tumorale
blocarea migrării celulelor tumorale şi deci împiedicarea metastazării. În cancerul de sân şi prostată, împiedică adeziunea celulară şi migrarea la distanţă, chiar în cazul formelor histologice înalt invazive.

4. antiagregant plachetar şi antitrombotic, previne coagularea sângelui, trombozele şi emboliile (motiv pentru care se recomandă prudenţă în folosirea ei, eventual folosirea doar după sfatul unui medic fitoterapeut, în cazul în care se face în paralel tratament cu anticoagulante sau există o predispoziţie la hemoragii sau lipsă de vitamina K) datorită prezenţei unei enzime proteolitice. În studii pe şoareci, această enzimă s-a dovedit mult mai activă decât aspirina, ca agent antiagregant. Este posibil ca aceasta să fie şi una din explicaţiile protecţiei oferită de Ganoderma în cazul cancerului, prin împiedicarea trombozei şi a emboliilor tumorale ce ar putea conduce la deces.
5. elimină tensiunea nervoasă, reechilibrant endocrin şi reglator ale echilibrului acid-bazic, hepatoprotector, reglator intestinal, tonic general. Restabileşte homeostazia corpului (echilibrul mediului intern).
6. antibacterian, antifungic, antiviral (herpes, HIV)
7. depurativ, diuretic, elimină excesul de acid uric şi acid lactic, hipolipemiant, hipocolesterolemiant, hipoglicemiant, ajută la eliminarea alergiilor alimentare
8. antitusiv, expectorant
9. antiinflamator, antifibrotic, analgezic, antiulceros
10. elimină efectele secundare ale citostaticelor şi medicaţiei antihipertensive
11. îmbunătaţeşte aspectul pielii prin inhibarea activităţii unei enzime (tirozinaza). De altfel, numele de „Ganoderma” provine de la cuvintele greceşti gano – strălucire şi derma – piele. În timp ce termenul lucidum se referă tot la strălucire, şi, de ce nu, la luciditate, pentru că ciuperca are şi:
12. efecte remarcabile la nivelul sistemului nervos: antiepileptic, anti-parkinson

Indicaţii ca supliment alimentar:

cancer (plămân, sân, colon, rect, prostată, ovar, vezică urinară), leucemie
diabet zaharat, hipercolesterolemie, hiperuricemie, hepatită virală
hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tromboze, varice, hipercoagulabilitate a sângelui, trombofilie
astm, tuse, bronşită cronică
alergii, insomnie, oboseală, rău de altitudine
imunitate scăzută, infecţie HIV

Doza: 2-4 g zilnic. În cazuri grave se poate lua şi 6-8 g pe zi, la recomandarea medicului.
Nu are toxicitate şi în general este bine tolerată. Are efecte blânde şi poate fi administrată în paralel cu alte remedii sau medicamente (cu excepţia anticoagulantelor, la care trebuie ajustată doza dacă se ia în paralel).
Datorită faptului că ciuperca are un înveliş chitinos, principiile active trebuie extrase cumva. Se poate folosi şi pulberea de plantă ca atare, mai ales pentru efectele energetice, subtile, dar este bine să facem şi un extract apos (macerat/infuzie/decoct). Are gust amar.
Posibile efecte adverse: administrarea pe termen lung (mai mult de 4 luni) poate produce, în cazuri rare, uscăciunea mucoaselor, disconfort gastric şi epistaxis. Dacă apar aceste efecte, este bine să se întrerupă administrarea timp de o lună şi apoi să se reia administrarea.