Modalități de administrare a plantelor medicinale

UZ INTERN

  1. Stare proaspătă sau suc obținut prin presare din planta proaspătă (în cazul plantelor alimentare: ex. rădăcini de morcov, frunze de țelină, fructe de pădure, semințe comestibile) – modalitatea ideală, care conține intacte toate principiile active (inclusiv enzime, vitamine, uleiuri volatile etc.), așa cum se găsesc ele în natură. Dezavantaj: pot fi consumate doar în sezon. Utilizarea lor în stare proaspătă face obiectul dietoterapiei – ramură a medicinei naturale care prezintă regimurile alimentare cele mai adecvate pentru păstrarea sănătății sau vindecare în cazul diferitelor afecțiuni.
  2. Pulbere din planta uscată, obținută prin mărunțirea sau măcinarea plantei într-un mojar sau cu râșnița electrică. De obicei se administrează câte 1 g de 4 ori pe zi, dintr-o singură plantă (doză valabilă pentru plantele lipsite de toxicitate). Se ține pulberea (umezită cu apă) sub limbă 15 minute, apoi se înghite cu apă sau cu puțină miere.
            Majoritatea plantelor toxice se administrează în doze de 0,25 g de 4 ori/zi (maxim 1 g/zi), dar sunt și plante care se administrează în cantități și mai mici de 1 g/zi. Este necesară cunoașterea exactă a toxicității plantei care urmează să fie folosită; de aceea, cel mai bine este ca tratamentul cu plante care prezintă un anumit tip de toxicitate să fie făcut sub supravegherea unui medic fitoterapeut.
            În cazul amestecurilor de plante, dozele sunt de câte 1 g de pulbere preparată din fiecare plantă. La o priză se vor combina câte maxim 5-7 plante dintre cele indicate.
  3. Macerat la rece: se prepară de obicei, pentru uz intern, dintr-o linguriță de plantă mărunțită la o cană cu apă plată rece (la temperatura camerei). Se lasă la macerat 6-8 ore (timp în care se agită periodic), apoi se strecoară și se bea. Doza de macerat este de 3-4 căni/zi. Se poate prepara de la început cantitatea de macerat pentru 24 ore (se pun 4 lingurițe plantă la 1 litru de apă rece).
  4. Infuzia: se încălzește apa până fierbe, apoi se pune 1 linguriță de plantă mărunțită la o cană cu apă clocotită. Se oprește focul, se acoperă vasul cu o farfurioară și se mai lasă 5-10 minute; apoi se strecoară și se bea. Doza este de 3-4 căni/zi. Are o eficiență mult mai scăzută decât pulberea sau maceratul la rece.
  5. Decoctul: 1 linguriță de plantă mărunțită se pune la fiert în 250 ml apă. După ce începe să fiarbă, se mai lasă încă 15-30 minute la fiert, completându-se cu apă, pe măsură ce se evaporă. Se filtrează fierbinte, se lasă să se răcească și se beau 3-4 căni/zi. Are o eficiență mult mai scăzută decât pulberea sau maceratul la rece.
  6. Alte modalități care necesită prelucrare:
    - Comprimate, drajeuri, capsule, gelule – preparate din/cu pulberi de plante. Avantaje: dozare precisă a plantelor din amestec, ușurință în administrare.
    - Pulberi liofilizate: se obțin pe cale industrială, din extracte de plante prin extracția apei.
    - Siropul: este o soluție extractivă apoasă (infuzie, decoct, macerat la rece) la care se adaugă sirop de zahăr sau miere.
    - Tinctura: este o soluție extractivă hidroalcoolică, preparată din plantele mărunțite macerate în alcool etilic alimentar de diferite concentrații, lăsate timp de 8-14 zile.
    - Vinurile și cidrurile - preparate din plante medicinale sau sucuri de fructe macerate în vin și sterilizate.
  7. UZ EXTERN

  8. Cataplasme cu plantă proaspătă sau uscat㠖 se aplică planta ca atare sau pe un pansament, ușor zdrobită dacă este proaspătă sau mărunțită și muiată cu apă, până se face ca o pastă, în cazul în care planta este uscată. Se bandajează strâns deasupra. Cataplasmele se pot lăsa un interval de timp variabil: de la 10-15 minute dacă e o plantă rubefiantă (ex. muștar) până la câteva ore (ex. cataplasmele cu varză).
  9. Cataplasme cu macerat la rece sau tinctură - pentru uz extern, maceratul se prepară în general dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă rece (timp de macerare 6-8 ore). Se strecoară și se fac cataplasme sau se pun comprese, folosindu-se un pansament steril. Cataplasmele se pot realiza și folosind o compresă îmbibată cu tinctură (ex. cataplasme cu bitter suedez). Se lasă în general 2-3 ore.
  10. Gargară, spălături bucale – se poate face cu macerat la rece preparat ca mai sus sau cu tinctură diluată cu apă.
  11. Băi, spălături, clisme – se prepară în general tot sub formă de macerat la rece, strecurat și încălzit ușor după aceea sau sub formă de infuzie sau decoct. Se realizează spălături sau se adaugă în apa de baie (pentru băi se prepară macerat sau infuzie, din 150-200 g plantă sau amestec de plante la 5 litri apă).
  12. Alte modalități care necesită prelucrare: unguente - se obțin prin macerarea produsului vegetal bine mărunțit cu un excipient gras, uleiuri medicinale, oțeturi aromatice, creme, loțiuni, ovule, supozitoare.

 

Promovare pe internet Semnatura electronica