Modalități
de administrare a plantelor medicinale
UZ INTERN
- Stare proaspătă sau suc obținut prin
presare din planta proaspătă (în cazul plantelor alimentare: ex. rădăcini
de morcov, frunze de țelină, fructe de pădure, semințe comestibile) modalitatea
ideală, care conține intacte toate principiile active (inclusiv enzime, vitamine,
uleiuri volatile etc.), așa cum se găsesc ele în natură. Dezavantaj: pot fi
consumate doar în sezon. Utilizarea lor în stare proaspătă face obiectul dietoterapiei
ramură a medicinei naturale care prezintă regimurile alimentare cele mai
adecvate pentru păstrarea sănătății sau vindecare în cazul diferitelor afecțiuni.
- Pulbere din planta uscată, obținută
prin mărunțirea sau măcinarea plantei într-un mojar sau cu râșnița electrică.
De obicei se administrează câte 1 g de 4 ori pe zi, dintr-o singură plantă
(doză valabilă pentru plantele lipsite de toxicitate). Se ține pulberea (umezită
cu apă) sub limbă 15 minute, apoi se înghite cu apă sau cu puțină miere.
Majoritatea plantelor toxice se administrează în doze de 0,25 g de 4 ori/zi
(maxim 1 g/zi), dar sunt și plante care se administrează în cantități și mai
mici de 1 g/zi. Este necesară cunoașterea exactă a toxicității plantei care
urmează să fie folosită; de aceea, cel mai bine este ca tratamentul cu plante
care prezintă un anumit tip de toxicitate să fie făcut sub supravegherea unui
medic fitoterapeut.
În cazul amestecurilor de plante, dozele sunt de câte 1 g de pulbere preparată
din fiecare plantă. La o priză se vor combina câte maxim 5-7 plante dintre
cele indicate.
- Macerat la rece: se prepară de obicei,
pentru uz intern, dintr-o linguriță de plantă mărunțită la o cană cu apă plată
rece (la temperatura camerei). Se lasă la macerat 6-8 ore (timp în care se
agită periodic), apoi se strecoară și se bea. Doza de macerat este de 3-4
căni/zi. Se poate prepara de la început cantitatea de macerat pentru 24 ore
(se pun 4 lingurițe plantă la 1 litru de apă rece).
- Infuzia: se încălzește apa până fierbe,
apoi se pune 1 linguriță de plantă mărunțită la o cană cu apă clocotită. Se
oprește focul, se acoperă vasul cu o farfurioară și se mai lasă 5-10 minute;
apoi se strecoară și se bea. Doza este de 3-4 căni/zi. Are o eficiență mult
mai scăzută decât pulberea sau maceratul la rece.
- Decoctul: 1 linguriță de plantă mărunțită
se pune la fiert în 250 ml apă. După ce începe să fiarbă, se mai lasă încă
15-30 minute la fiert, completându-se cu apă, pe măsură ce se evaporă. Se
filtrează fierbinte, se lasă să se răcească și se beau 3-4 căni/zi. Are o
eficiență mult mai scăzută decât pulberea sau maceratul la rece.
- Alte modalități care necesită prelucrare:
- Comprimate, drajeuri, capsule, gelule preparate din/cu pulberi de
plante. Avantaje: dozare precisă a plantelor din amestec, ușurință în administrare.
- Pulberi liofilizate: se obțin pe cale industrială, din extracte de plante
prin extracția apei.
- Siropul: este o soluție extractivă apoasă (infuzie, decoct, macerat la rece)
la care se adaugă sirop de zahăr sau miere.
- Tinctura: este o soluție extractivă hidroalcoolică, preparată din plantele
mărunțite macerate în alcool etilic alimentar de diferite concentrații, lăsate
timp de 8-14 zile.
- Vinurile și cidrurile - preparate din plante medicinale sau sucuri de fructe
macerate în vin și sterilizate.
UZ EXTERN
- Cataplasme cu plantă proaspătă sau uscată
se aplică planta ca atare sau pe un pansament, ușor zdrobită dacă este proaspătă
sau mărunțită și muiată cu apă, până se face ca o pastă, în cazul în care
planta este uscată. Se bandajează strâns deasupra. Cataplasmele se pot lăsa
un interval de timp variabil: de la 10-15 minute dacă e o plantă rubefiantă
(ex. muștar) până la câteva ore (ex. cataplasmele cu varză).
- Cataplasme cu macerat la rece sau
tinctură - pentru uz extern, maceratul se prepară
în general dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă rece (timp de macerare
6-8 ore). Se strecoară și se fac cataplasme sau se pun comprese, folosindu-se
un pansament steril. Cataplasmele se pot realiza și folosind o compresă îmbibată
cu tinctură (ex. cataplasme cu bitter suedez). Se lasă în general 2-3 ore.
- Gargară, spălături bucale se poate
face cu macerat la rece preparat ca mai sus sau cu tinctură diluată cu apă.
- Băi, spălături, clisme se prepară
în general tot sub formă de macerat la rece, strecurat și încălzit ușor după
aceea sau sub formă de infuzie sau decoct. Se realizează spălături sau se
adaugă în apa de baie (pentru băi se prepară macerat sau infuzie, din 150-200
g plantă sau amestec de plante la 5 litri apă).
- Alte modalități care necesită prelucrare:
unguente - se obțin prin macerarea produsului vegetal bine mărunțit cu un
excipient gras, uleiuri medicinale, oțeturi aromatice, creme, loțiuni, ovule,
supozitoare.