Propolisul

    Ce este propolisul? Este o substanță rășinoasă colectată de albine de pe mugurii unor arbori (în special de pe plop, mesteacăn, fag, pin, brad, frasin), cu care acestea acoperă fisurile și orificiile din stup, se apără contra bacteriilor și altor microbi și îmbălsămează cadavrele vizitatorilor nepoftiți ai stupului (cu alte cuvinte, mențin curățenia și igiena stupului).

    Propolisul are o mare varietate de culori și arome, iar compoziția sa diferă în funcție de speciile vegetale de pe care este recoltat (de reținut că totuși albinele preferă mugurii de Populus); conține în primul rând flavonoide și acizi fenolici, de asemenea, ceară și acizi grași, uleiuri volatile, polen și urme de elemente minerale.

Acțiuni terapeutice:
    Propolisul este un veritabil antibiotic natural, folosit ca atare și de către albine. S-a demonstrat că el are o acțiune antimicrobiană pentru numeroase bacterii, virusuri, paraziți și fungi (Staphylococcus aureus, Streptococcus sp., Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Salmonella sp., Shigella sp., Mycobacterium tuberculosis – bacilul Koch, Helicobacter pylori, Candida albicans, Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis, virus herpes simplex, virus gripal)
    Are proprietăți antioxidante (anti-tumorale, anti-cancerigene), antispastice și anestezice; protejează contra efectelor nocive ale radiațiilor.
    Este și un excelent antiinflamator, cicatrizant și epitelizant, hepatoprotector (protejează ficatul contra efectelor alcoolului), imuno-biostimulator, tonic al vaselor capilare și regenerator al țesuturilor.
    Este remarcabil faptul că, datorită marii sale variabilități de compoziție, propolisul își păstrează nealterată capacitatea antimicrobiană, spre deosebire de antibioticele de sinteză, la care bacteriile dezvoltă în timp rezistență, fiind nevoie de introducerea periodică de noi și noi antibiotice.

Indicații:
 Pentru uz intern:
 - infecții ale căilor respiratorii superioare și infecții  ORL (bronșite, faringo-amigdalite, viroze respiratorii, otite, sinuzite, rinite,  tuberculoză)
 - afecțiuni digestive și hepatice (gastrită, ulcer gastric, colecistită cronică,  hepatită cronică, ciroze, colite ulceroase, spasme digestive)
 - parazitoze intestinale
 - infecții urinare, prostatite, tumori vezicale
 - neuropatie diabetică dureroasă
 - stări de stres, migrene
 - ateroscleroză
 Pentru uz extern:
 - afecțiuni ale cavității bucale și faringelui (stomatite, gingivite, abcese  dentare, parodontopatii, faringo-amigdalite, carii dentare, tartru dentar)
 - afecțiuni ORL (rinite, otite, sinuzite, otomicoze)
 - afecțiuni ale pielii (eczeme infecțioase, arsuri, plăgi, ulcer varicos, tricofiție,  tuberculoza pielii, acnee, furunculoză)
 - afecțiuni oftalmologice (blefarite, conjunctivite, sclerite, plăgi)
 - hemoroizi, fisuri anale, proctită
 - prostatită, orhi-epididimită
 - metroanexită, cervicită, distrofii vulvare de menopauză
 - pre- și post-radioterapie
 - artrite, artroze
 Propolisul are și numeroase utilizări cosmetice, datorită proprietăților sale dezinfectante, antiinflamatoare, antiacneice, cicatrizante, anestezice, antioxidante, antimătreață, 
protectoare contra radiațiilor ultraviolete și conservante.

Este utilizat la prepararea unor deodorante, șampoane, loțiuni antiacneice, ape de gură, paste de dinți, creme nutritive.
Contraindicații: situațiile (rare) de alergie la propolis.
La ora actuală, în plafare și farmacii se găsesc foarte multe produse care conțin această substanță valoroasă:
- tinctura de propolis - este un extract alcoolic, conținând de obicei 30% propolis și care se folosește atât intern, cât și extern

- unguent cu propolis (Propoderm)
- cremă de protecție (Melrosin-prop) și de masaj (Melrosin-confort - conține și venin de albine)
- supozitoare cu propolis (Miprosept) - pot fi folosite și intravaginal
- tablete cu propolis (Proposept)
- spray cu propolis 10%
- miere cu propolis
- gama Meltonic – cuprinde suplimente nutritive cu efect tonic general sau specific pe anumite aparate și sisteme; sunt 10 formule complexe, bazate pe miere polifloră, extract de propolis standardizat, alte produse apicole și extracte din plante medicinale (printre ele, regăsim: tonic respirator, renal, hepatic, gastric, cardiovascular, nervos etc.)
-
propolis brut, care poate fi mestecat ca atare, cu efect dezinfectant și anestezic al cavității bucale – în doză de 1 g de 3 ori pe zi
-
picături pentru nas (Propoheliant)
-
colir cu propolis (pentru bolile oculare)
-
loțiune antiacneică (Acneol-prop)

- apă de gură (Floral)
În funcție de localizarea bolii, se pot alege din aceste forme de administrare cele mai adecvate.     
Atenție! Tinctura de propolis, nefiind solubilă în apă, se administrează într-o linguriță de miere sau se pune pe o bucățică de pâine, se lasă să se evapore alcoolul și apoi se poate lua.     
Tinctura de propolis se poate prepara și în casă, după următoarea rețetă: se mărunțește bine propolisul (pentru a crește suprafața de contact cu alcoolul și a favoriza extracția) și se adaugă alcool etilic de 80-90°, în proporție de 1:3 (la 3 părți=30 g propolis, se adaugă 10 părți=100 g alcool etilic). Se lasă la loc uscat și ferit de lumină timp de 7-14 zile. Apoi se face o filtrare primară și una secundară, cu o hârtie de filtru. Filtratul trebuie să fie clar, fără particule, de culoare maro sau roșiatică. Tinctura se păstrează în sticle curate, de culoare închisă, cu dop ermetic, la loc ferit de lumină.
Dacă tinctura se picură pe o farfurie și se lasă să se evapore alcoolul, se obține pasta de propolis, care se amestecă cu alte ingrediente și se poate folosi în uz cosmetic.
De asemenea, tot în gospodărie se poate prepara un extract uleios de propolis, din 10 g propolis amestecate cu 200 g ulei de măsline sau 100 g unt, se încălzește ușor pe baie de abur timp de 90-120 minute, la 50°, amestecând continuu. Se filtrează și se păstrează la loc întunecos și răcoros.

Studii clinice:
Propolisul vindecă herpesul genital mai rapid decât Acyclovir-ul.
Vynograd N, Vynograd I, Sosnowski Z. A comparative multi-centre study of the efficacy of propolis, acyclovir and placebo in the treatment of genital herpes (HSV). Phytomedicine 2000; 7(1): 1-6.

 

 

 

Promovare pe internet Semnatura electronica