Tipărire
Terapie posturală

Terapia posturală este o metodă de terapie în care atât corpul, cât şi mintea conlucrează. Adoptarea unei anumite poziţii corporale, statice sau dinamice, corelată cu o anumită atenţie şi concentrare mentală, ne poate face să ne îmbunătăţim gradul de sănătate şi armonie lăuntrică. Se ştie că modul nostru de a ne aşeza, de a gesticula, poate dezvălui unui observator atent stările noastre lăuntrice. Mişcările trupului sunt o traducere fidelă a stării emoţionale. Atitudinile corporale pe care noi le adoptăm, mai mult sau mai puţin conştient, exteriorizează viaţa noastră interioară, ideile care ne preocupă.
Omul modern a ajuns astăzi să nu-şi mai simtă propriul corp şi necesităţile acestuia, să nu mai „comunice” cu el. Viaţa modernă cu stresurile ei, lipsa exerciţiilor fizice îşi spun adesea cuvântul şi ne trezim că devenim foarte încordaţi şi contractaţi. Tensiunile musculare se acumulează predominant în anumite locuri: muşchii gâtului şi ai cefei, aparatul respirator sau plexul solar. Multe persoane au abdomenul extrem de contractat din cauza stresului, iar aceasta le poate produce în timp un disconfort resimţit chiar ca boală. Regretabil este faptul că oamenii nici măcar nu-şi mai dau seama de gradul de încordare al corpului.
Ce putem face în această situaţie? Psihologii şi medicii moderni, printre care dr. Matthias Alexander sau dr. Edmund Jacobson, au pus la punct unele metode de relaxare, inspirate din practicile străvechi orientale. Există de asemenea, metoda de training autogen (de relaxare dirijată mental) a lui Schulze.
Sau, şi mai simplu, există exerciţii de Tai Chi, în care mişcările, foarte armonioase şi realizate lent, sunt corelate cu respiraţia şi cu concentrarea mentală, lucru care conduce la armonizarea circulaţiei prin meridianele energetice şi ne reechilibrează astfel structura, ne „reîncarcă bateriile”.
Sau puteţi opta pentru practicarea celebrelor posturi din Yoga (numite asana), în care, de asemenea, se adoptă o anumită poziţie corporală (de data aceasta, statică), care însă, trebuie să fie cât mai comodă pentru corp, şi rămânem nemişcaţi pentru o perioadă de timp.
Practicarea regulată a terapiei posturale poate ajuta la vindecarea unor boli precum: ulcerul gastro-duodenal, obezitatea, reumatismul, cardiopatia ischemică, astmul bronşic, nevrozele, stresul, defectele de postură (ex. scolioza), nevralgia sciatică, tulburările sexuale, tulburările de vedere.
Cu o condiţie: să fiţi perseverenţi!

Exerciţiu de relaxare: ne întindem cu faţa în sus, pe pat (să nu fie prea moale!) sau pe covor, cu ochii închişi. Urmărim să destindem, rând pe rând, fiecare segment al corpului, pornind de la picioare, urcând apoi spre abdomen, trunchi şi cap. La fiecare segment corporal vom urmări să-l relaxăm cât mai bine, să simţim uşoare senzaţii de furnicătură, de încălzire şi stare de bine, de confort. În final vom percepe relaxarea globală a întregului corp. Întregul exerciţiu poate dura 15-30 minute sau până ne simţim complet refăcuţi. Dacă aţipim pentru scurt timp, cu atât mai bine, ne vom trezi refăcuţi ca după un somn bun.
Practicat zilnic, acest exerciţiu ne va face să suportăm mult mai uşor stresul cotidian, poate chiar cu zâmbetul pe buze!