Homeopatie

Homeopatia este o metodă ceva mai nouă de tratament (are doar 200 ani vechime!), fondată de Samuel Hahnemann, care are la bază principiul Similia similibus curentur. Altfel spus, o boală se poate vindeca utilizând exact remediul care ar fi putut produce acea boală, dar administrat într-o doză infinitezimală.
Homeopatia este în primul rând o medicină informaţională, care necesită pentru cel care o practică multă experienţă, simţ clinic bine dezvoltat, o intuiţie deosebită şi o capacitate de observaţie cu totul specială, pentru că în homeopatie este foarte important să vezi esenţa, particularitatea cazului, ceea ce-l face pe acel bolnav să fie unic. Altfel spus, homeopaţii trebuie să fie nişte adevăraţi artişti, pentru ca din „simfonia” tuturor remediilor, să-l aleagă pe cel mai potrivit, care se potriveşte precum o „cheie” în „broasca” reprezentată de tabloul clinic al pacientului.
Remediile homeopate au cel mai frecvent forma de granule (suportul fiind lactoza) sau tincturi.

Ce trebuie să ştie un pacient care urmează un tratament homeopatic?

  • Granulele nu se ating cu mâna, se administrează din căpăcelul flaconului.
  • În timpul administrării remediului, trebuie evitat consumul următoarelor substanţe, a căror folosire poate inactiva remediul: menta (şi pasta de dinţi mentolată!), cafeaua, ciocolata, uleiurile volatile.
  • Trebuie să aveţi răbdare, pentru a observa dacă apar efecte după remediu, timp de 1-2 săptămâni sau mai mult. În acest timp, nu se iau alte remedii.
  • Urmaţi întocmai recomandările medicului curant privind durata de administrare a remediului şi ce trebuie să faceţi în funcţie de efectele care apar (ameliorare, agravare etc.).

Va urma