Medicină tradiţională chineză

Medicina tradiţională chineză este o ştiinţă foarte vastă, cuprinzând atât ce este îndeobşte cunoscut ca acupunctură, cât şi ramuri de dietetică, fitoterapie chineză, masaj chinezesc ş.a.m.d.
La fel ca medicina tradiţională indiană Ayurveda, şi medicina chineză are ca fundament un sistem filozofic, o descriere a structurilor corpului în termeni energetici. La baza ei stă însă conceptul celor 2 principii fundamentale, antagoniste şi complementare, care există unul în raport cu celălalt: Yin-ul (principiul feminin, lunar, minus -) şi Yang-ul (principiul masculin, solar, pozitiv +) (vezi şi capitolul de Dietoterapie, alimentaţia Yin-Yang).
De asemenea, în medicina tradiţională chineză sunt descrise 5 elemente (5 procese de bază sau etape evolutive): Lemn, Foc, Pământ, Metal, Apă.
Fiecărui element îi corespunde un anotimp, o culoare, o savoare (gust), un factor climatic, un organ Yin şi unul Yang, un tip de ţesut şi un tip de emoţie.
Lemnului îi corespunde primăvara, culoarea verde, gustul acru, vântul ca element climatic, tendoanele ca ţesut, mânia ca emoţie, Ficatul ca organ Yin şi Vezica biliară ca organ Yang.
Focului îi corespunde vara, culoarea roşu, gustul amar, căldura ca element climatic, vasele ca ţesut, bucuria ca emoţie, Cordul ca organ Yin şi Intestinul subţire ca organ Yang.
Pământul este în legătură cu perioada de trecere de la un anotimp la altul, culoarea sa este galben, gustul dulce, elementul climatic umezeală, muşchii ca ţesut, starea de îngrijorare ca emoţie, Splina şi Pancreasul ca organe Yin şi Stomacul ca organ Yang.
Metalul este în corespondenţă cu toamna, culoarea alb, gustul picant, climatul uscat, pielea ca ţesut, tristeţea ca emoţie, Plămânul ca organ Yin şi Intestinul gros ca organ Yang.
Apei îi corespunde iarna, culoarea neagră, gustul sărat, frigul ca element climatic, oasele ca ţesut, frica – dintre emoţii, Rinichiul ca organ Yin şi Vezica Urinară ca organ Yang.

Va urma