Tipărire
Dietoterapie

 

 
Dietoterapia înseamnă „cum să ne hrănim pentru a ne păstra sau a ne redobândi starea de sănătate”.
Trebuie să recunoaştem că omul modern suferă adesea datorită lipsei din alimentaţie a unor principii nutritive cu efect vital (vitamine şi elemente minerale), dar şi datorită excesului de proteine, sare, grăsimi animale, dulciuri rafinate. Iată de ce se constată apariţia la vârste din ce în ce mai tinere a unor probleme de sănătate precum ateroscleroza, obezitatea, diabetul zaharat, cariile frecvente şi pierderea dinţilor, impotenţa, sterilitatea, cancerele de multiple tipuri. Printre alimentele cu efecte nocive asupra sănătăţii se numără zahărul şi înlocuitorii săi artificiali (în special aspartamul), oţetul alimentar ("din lemn"), margarina, cafeaua şi toţi aditivii alimentari artificiali.
În dietoterapie, se obişnuieşte să se înceapă adesea cu un regim alimentar, de durată mai scurtă sau mai lungă, în funcţie de situaţie, având ca scop purificarea, curăţarea organismului de deşeurile metabolice şi de toxinele acumulate ca urmare a unei hrăniri defectuoase.

Câteva exemple de asemenea cure:
- postul (post creştin, doar cu alimente vegetale, sau post negru, în care se consumă doar apă)
- cura cu sucuri de fructe şi legume
- regimul cu cereale integrale (regimul Oshawa)
- regimul de crudităţi (se consumă numai hrană nepreparată termic)
- regimul cu orez şi lapte
- regimul Yang (în care se consumă doar alimente preponderent Yang)
În etapa următoare, după ce corpul s-a purificat, trebuie consumate alimente cât mai pure şi rănitoare, pentru refacerea şi regenerarea organismului după cura de purificare. De regulă, în această etapă se consumă alimente energizante, uşor de asimilat şi bogate în vitamine şi minerale naturale; exemple de asemenea alimente ar fi: cerealele integrale, mierea, polenul, fructele şi legumele proaspete, condimentele aromatice, leguminoasele şi seminţele oleaginoase (nuci, migdale, susan etc.).


 

Cura cu mere
Pentru perioada verii, vă sugerăm următoarea cură: timp de o zi se consumă doar mere ca atare sau suc de mere preparat în casă, cu ajutorul storcătorului.
Datorită faptului că merele au proprietăţi diuretice, depurative, stimulente ale digestiei, descongestive hepatice, această cură se recomandă pentru persoanele sedentare, care suferă de obezitate, reumatism, litiază biliară sau renală, gută, constipaţie, colită de putrefacţie, stări de oboseală fizică şi psihică, hepatită cronică.
Se poate realiza în fiecare săptămână. Atenţie! Alegeţi mere autohtone, nu de import şi nici cele anormal de mari; e important să fie aromate şi să aibă gust plăcut.
Alte variante ale acestei cure sunt cele în care se consumă numai mere şi suc de mere un timp prelungit (3-10 zile). În general, curele de mai multe zile se recomandă doar la persoanele robuste, nu la cele slabe sau devitalizate şi nici în caz de hiperaciditate, colită de fermentaţie sau diaree cronică. Aceaste cure prelungite asigură o eliminare a excesului ponderal şi purifică în acelaşi timp organismul, cu efecte bune în caz de reumatism sau boli de piele.