404: Not Found

Sorry, but the content you requested could not be found

Dragi prieteni, bine aţi venit!

    Acest site se adresează iubitorilor de albine şi produse apicole („api”), pasionaţilor de plante medicinale („fito”) şi celor care le utilizează în tratament („terapie”) – fie ei terapeuţi sau pacienţi. El a fost creat din dorinţa de a realiza o informare corectă în domeniul medicinei naturale cu plante şi produse apicole, inclusiv în ce priveşte evenimentele curente (conferinţe, întâlniri, simpozioane, cursuri de profil etc.). De asemenea, există rubrica „Sfatul specialistului” unde persoanele bolnave îşi pot descrie problemele de sănătate şi vor primi ulterior răspunsuri, în măsura timpului disponibil.

    Când am creat acest site, în 2004, mi-am dorit ca prin intermediul său practicienii medicinei naturale din România şi din străinătate să poată comunica mai uşor şi astfel să putem demonstra că aceste tratamente atât de valoroase chiar dau rezultate extraordinare, care se pot evidenţia clinic şi paraclinic. Între timp s-au constituit în România două asociaţii profesionale medicale (Societatea Română de Apiterapie şi respectiv, Asociaţia Română a Medicilor Fitoterapeuţi) care sperăm să devină un for de referinţă care să confirme ştiinţific, încă o dată, valoarea tratamentelor cu plante şi produse apicole.

    Deşi sunt medic alopat ca formare profesională, de când am descoperit extraordinarele virtuţi terapeutice ale plantelor medicinale, le folosesc în primul rând pe ele în terapie. Plantele şi produsele apicole pot, ele singure, să trateze foarte multe afecţiuni, atât acute (inclusiv infecţii), cât mai ales cronice. Cu ajutorul lor putem rămâne tineri şi sănătoşi până la vârste foarte înaintate, dacă ne obişnuim să le utilizăm cât mai perseverent şi cu dorinţa ca ele să ne transforme profund şi să ne aducă vindecarea definitivă şi înţelegerea plină de înţelepciune a încercării pe care ne-a adus-o boala. Stilul de viaţă, regimul alimentar, gândurile şi emoţiile noastre sunt primele care ne influenţează starea de sănătate, iar aici Natura ne poate oferi ajutorul său nepreţuit, prin intermediul unei alimentaţii pure, a plantelor medicinale alese adecvat şi a celorlalte tipuri de terapii blânde ce folosesc mijloace naturale. Cunoscând şi aplicând toate aceste lucruri, ne vom putea păstra starea de sănătate fizică, dar şi sufletească. Să nu uităm că medicul îngrijeşte, dar Natura este aceea care vindecă!

    Vă invit, de asemenea, pe cei pasionaţi de tratamentele cu plante şi produse apicole, să ne trimiteţi articole sau informaţii despre produsele noi apărute pe piaţă, despre plante, studii etc. Articolele şi mesajele dvs. cele mai valoroase vor fi publicate ulterior, cu menţionarea sursei. De asemenea, dacă organizaţi manifestări tematice (cursuri, conferinţe, congrese, simpozioane), trimiteţi-ne un anunţ pentru a îl posta şi pe acest site.

Cu drag,
Dr. Cristina Pavel

webmaster www.apifitoterapie.ro

© 2004-2014 www.apifitoterapie.ro
Toate materialele de pe acest site sunt proprietatea www.apifitoterapie.ro şi pot fi preluate, integral sau parţial, numai cu menţionarea sursei sau cu acordul scris al administratorului site-ului.

 
Webmaster
Dr. Cristina Pavel

medic specialist medicină de familie
competenţă în apifitoterapie, acupunctură
şi homeopatie

Curriculum vitae

 

 

Născută în 1971, a absolvit Facultatea de Medicină în 1996, la Iaşi. În timpul rezidenţiatului în medicină generală a început să studieze terapiile naturale, începând cu homeopatia, continuând cu fitoterapia şi ulterior acupunctura, medicina tradiţională chineză şi cea indiană (Ayurveda). În ultimii 15 ani a tratat cele mai diverse boli cu ajutorul plantelor medicinale şi a altor remedii tradiţionale. A predat cursuri de fitoterapie pentru vânzătorii de produse naturale. A colaborat la scrierea unor cărţi şi lucrări de specialitate în domeniul medicinei alternative. Interesată, de asemenea, de psihoterapie şi vindecarea cu ajutorul subconştientului sau prin alte metode neconvenţionale, naturale şi blânde de tratament. Printre pasiuni se numără şi apicultura. 

 

Contact:


E-mail

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Dr. Cristina Pavel: 0722 968 470

Centrul naturist Raphael Medica - Steaua Divină Bucureşti
Bd. Dimitrie Pompei nr. 3-5 Sector 2

(metrou Pipera, capătul tramvaiului 16 şi 36)

 

Evenimente

Conferinţe şi simpozioane

Târguri şi expoziţii
Apariţii editoriale (Cărţi, reviste)
Cursuri

Vă rugăm să ne trimiteţi date despre toate manifestările în domeniul medicinei naturiste (cursuri, conferinţe, expoziţii, simpozioane, apariţii editoriale etc.) pentru a le putea populariza pe acest site. Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


NOUTĂŢI

XXXXIII International Apimondia Congress | Apimondia 2013

 

Evenimentul anului în domeniul apiterapiei va fi, fără îndoială, congresul APIMONDIA de la Kiev (al 43-lea Congres Internaţional), care are loc în perioada 29 septembrie-4 octombrie 2013. Pentru aceia dintre dvs. care vor să vadă cum arată un eveniment mondial în domeniu şi cât de bine se mobilizează organizatorii pentru ca manifestarea să fie impecabilă, vă invit să participaţi!
Ucraina e foarte aproape de noi şi nu avem prea des ocazia unor evenimente de anvergură, atât de aproape. România a organizat şi ea un asemenea congres în 1965, pe vremea prof. Viaceslav Harnaj, un mare promotor al apiculturii şi apiterapiei.
Producătorii apicoli se pot înscrie atât cu standuri, cât şi la concursurile cu premii (trebuie să trimită mostre de produse). Sesiunile cu lucrări se desfăşoară în paralel (Apiterapie, Biologia albinelor, Sănătatea albinelor, Floră meliferă şi polenizare, Apicultura pentru dezvoltare rurală, Economie apicolă, Tehnologie apicolă şi calitatea produselor apicole).

Pentru informaţii şi înscrieri vizitaţi pagina de web: APIMONDIA 2013.

 

 

 

Sfatul medicului naturopat

Ai o problemă de sănătate? Descrie-o pe scurt şi vom urmări să te ajutăm cu indicaţii terapeutice.

Dr. Cristina Pavel

medic specialist medicină de familie
competenţă în apifitoterapie, acupunctură şi homeopatie


Nume
Vârsta
E-mail
Diagnostic
Problema mea este

Vă rugăm să ne ţineţi la curent cu rezultatele pe care le-aţi obţinut în urma tratamentului!
Dr. Cristina Pavel

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Răspunsuri

Boli cardiovasculare (1 răspuns)
Boli dermatologice (2 răspunsuri)
Boli digestive (4 răspunsuri)
Boli endocrine (5 răspunsuri)

Boli genitale (9 răspunsuri)
Boli infecţioase (0 răspunsuri)

Boli de metabolism (4 răspunsuri)
Boli neuro-psihice (4 răspunsuri)
Boli osteo-articulare (1 răspuns)
Boli respiratorii şi ORL (3 răspunsuri)
Boli urinare (1 răspuns)
Alte categorii (0 răspunsuri)

Boli cardiovasculare (1 răspuns)

Diagnostic: Hipertensiune arterială, guşă polinodulară, dislipidemie
Lucia, 51 ani: Am guşă polinodulară, colesterolul crescut (346) şi trigliceridele crescute (între 460-2010). Vă rog să-mi recomandaţi un tratament naturist adecvat. Menţionez că valorile colesterolului şi trigliceridelor depind efectiv de alimentaţia din ziua precedentă analizelor.

Răspuns: Vă recomand în primul rând înlocuirea în dietă a grăsimilor animale (slănină, carne grasă, unt, smântână, frişcă etc.) cu grăsimi vegetale (ulei de măsline, de floarea soarelui presat la rece, de soia etc., dar, atenţie, nu margarină!), care nu conţin colesterol şi, de asemenea, consumul zilnic de usturoi, un excelent antihipertensiv, antiaterosclerotic şi fluidifiant al sângelui. Este bine să luaţi şi următorul amestec de plante: sânziene galbene (drăgaică), mesteacăn, măceşe, traista ciobanului, păducel, salvie, anghinare (în părţi egale, mai puţin anghinare, din care puneti jumătate din doza celorlalte). Amestecaţi bine plantele şi râşniţi-le prin râşnita de cafea. Luaţi apoi câte o linguriţă din acest amestec de plante de 3-4 ori pe zi, sublingual, umezite cu apă. Se ţine această pulbere sub limbă 15 minute, apoi se inghite cu apă. (Dacă nu le puteţi lua ca pulbere, preparaţi-le ca macerat la rece din 3 linguri de amestec de plante la 1 litru apă plată rece, lăsate 6-8 ore la macerat, apoi strecurate şi maceratul băut în decursul următoarelor 24 ore.) Tratamentul cu plante trebuie să-l luaţi minim 3 luni. Pe regiunea tiroidei puneţi cataplasme cu bitter (ţinute 2 ore), dupa ce s-a aplicat unguent cu sânziene galbene. Suplimentar - luaţi de la plafar ulei de luminiţă (evening primrose) - reglează bine metabolismul lipidic. Multă sănătate!

Top

Boli dermatologice(2 răspunsuri)

Diagnostic: Psoriazis al pielii capului
Daniel, 27 ani: Bună ziua, mă bucur mult că există posibilitatea de a consulta un medic on-line îndeosebi specializat în tratarea naturistă a diferitelor afecţiuni. Eu sufăr de psoriazis la rădăcina firului de păr de aproximativ 9 ani. Eventual dacă aveţi vreo reţetă naturistă eficientă care ar putea ameliora sau ar putea duce la dispariţia completă a acestei boli, vă rog să-mi trimiteţi un mail. Cu stimă, Daniel.
Răspuns: În caz de psoriazis este bine să luaţi intern amestecuri de plante emoliente şi antistres (cum ar fi nalba mare, lemn dulce, levănţică, brusture, roiniţă, pătlagină), din care se vor prepara şi macerate cu care se tamponează zonele afectate. Regimul alimentar trebuie să fie şi el cât mai echilibrat (să conţină alimente hrănitoare şi suficiente lichide). Puteţi folosi atât intern, cât şi extern, tinctura de propolis. Pentru recomandări mai personalizate ar trebui să veniţi la cabinet în Bucureşti ca să văd cum arată pielea capului.

Diagnostic: Afte bucale (?)
Adriana, 28 ani:Am afte foarte mari în toată gura, inclusiv pe cerul gurii. Mi-am făcut analize (Ca, Mg, ptr ficat, etc) crezând că am o uşoară anemie şi o sensibilitate a ficatului, dar rezultatul analizelor este unul pozitiv, adica toate cele urmărite sunt în ordine. Deci ce poate să fie? Aceste afte sunt foarte mari şi foarte dureroase (câteodată abia vorbesc sau mănânc).
Răspuns: Dragă Adriana, înainte de a-ţi recomanda orice tratament, te rog să mergi să consulţi un medic dermatolog, deoarece există un grup de boli dermatologice grave (dermatozele buloase), la care pot apare la început asemenea "afte" foarte mari (de fapt bule cu lichid, care se sparg rapid) pe mucoasa bucală. Revino, te rog, cu un e-mail după consultul dermatologic.
Top

Boli digestive (4 răspunsuri)

Diagnostic: Colecistectomie, chist renal drept, creşterea bilirubinei, eroziunea mucoasei colonului...
Minodora S, 64 ani: Stimată doamnă doctor, în urma unei operaţii cu laser, mi-a fost inlăturat colecistul. Nu mă simt mai bine. Am tensiune oscilantă şi stări de rău vecine cu pierderea conş
tienţei. Pe rinichiul drept se află un chist cu lichid de 6/6,5 cm. In urma unor verificări recente s-a descoperit că există un excedent de bilirubină. De asemenea, se pare că pe artera hepatică există nişte depuneri. In planurile profunde ale abdomenului, în zona inciziilor, există un proces inflamator. S-au descoperit câteva iritări-zgârieturi ale mucoasei stomacale. Colonul prezintă o zonă erodată cu sângerări oculte precum şi o inflamaţie a colonului subhepatic. Ce fel de tratament şi ce medicamente naturiste îmi recomandaţi? Vă mulţumesc!
Răspuns: Din păcate, din e-mail-ul dvs. nu reiese clar diagnosticul pentru care v-a fost extirpat colecistul şi nici simptomatologia pe care aţi avut-o sau o aveţi în prezent şi cum au fost depistate eroziunea colonului şi iritaţia mucoasei gastrice (bănuiesc că aţi facut endoscopie, dar nu ştiu pentru ce motiv). De aceea îmi este greu să mă gândesc la un tratament adecvat. Vă rog reveniţi cu un e-mail în care să precizaţi aceste lucruri, diagnosticele de pe biletele de ieşire şi povestea bolilor dvs. mai în amănunt). Cel mai bine însă ar fi să vă programaţi la o consultaţie naturistă (la care să veniţi cu toate documentele medicale la dvs.), la tel. 021.2331950, la Centrul naturist Santo Raphael Bucureşti, deoarece aveţi destul de multe probleme de sănătate şi e greu să vă răspund doar din datele trimise în e-mail.

Diagnostic: Steatoză hepatică, dislipidemie
Adrian S, 37 ani: Aş dori să-mi spuneţi dacă sunt şanse de vindecare a bolii mele prin apifitoterapie şi homeopatie şi cum ar trebui să procedez. Menţionez că am facut tratament alopat timp de 2 ani, perioadă în care mi s-a prescris medicamentul Sortis, colesterolul a mai scăzut, în schimb Gamma GT a ajuns la 192 (am înţeles că maxima admisă este 50).
Răspuns: Dislipidemiile şi steatoza hepatică pot fi reversibile (deci vindecabile), în special dacă nu există factori genetici predispozanţi (adică dacă nu mai aveţi şi alte rude cu dislipidemii importante). Se recomandă în principiu un regim foarte sărac în colesterol sau chiar un regim Oshawa (cu 100% cereale şi nici un alt aliment) ţinut timp de 10 zile pe lună. In acest regim se consumă doar grâu (şi făină de grâu) integral(ă), orez, mei, hrişcă, coapte sau prăjite, cu adaos de sare şi apă. Pe langă acest regim, se recomandă şi anumite plante medicinale precum: mesteacăn, urzică, păpădie, ţintaură (1/2 parte), anghinare (1/2 parte), schinel şi măceşe, din care se face un amestec şi se pun la macerat în apă plată la temperatura camerei, de seara până dimineaţa, apoi se strecoară şi se bea pe parcursul întregii zile, cu înghiţituri mici, între mese. Pentru recomandări suplimentare, mă puteţi contacta la Centrul naturist Santo Raphael din Bucureşti, tel. 021.2331950; veniţi cu analizele la dvs. Multă sănătate!

Diagnostic: Calculocancer vezicular cu metastaze hepatice
Silvestru B., 77 ani: Vă scriu pentru tatăl meu, în vârstă de 77 ani. În decembrie 2004 a fost internat pentru operaţie de colecist. La operaţie s-a constatat "vezica biliară cu pereţi îngroşaţi şi cu multipli calculi fără dilataţie de canal biliar. Ficat cu numeroase formaţiuni nodulare predominant lob drept şi multiple metastaze epiploice. Se practică biopsie"; în urma rezultatului histopatologic rezultatul este "metastază de adenocarcinom cu aspecte papilifere şi reacţie desneoplazică.ce sugerează o metastază cu origine de tract biliar"; s-a prezentat la oncolog care a recomandat un regim alimentar şi Liv-52. Acest tratament nu ajută deloc. Are dureri foarte mari. Îmi puteţi recomanda un tratament naturist?
Răspuns:Este bine să-i daţi tatălui dvs. un regim cât mai naturist (predominant cereale integrale, fructe şi legume proaspete) şi neapărat sucuri de legume - morcovi, pătrunjel, sfeclă roşie, ţelină etc., 500 ml zilnic din amestecul de sucuri şi, de asemenea, suc de mere şi de grepfruit proaspăt (separat).
Daţi-i, de asemenea, 1-3 linguriţe de pulbere de orz verde (Biovital, de la Plafar), într-un pahar cu apă şi, de asemenea, gel de aloe 2-4 linguri pe zi, dimineaţa. Ca plante, daţi-i zilnic să bea un macerat preparat din amestecul: schinel 1 parte, rostopască (1/2 parte), năpraznic 1 parte, coada-şoricelului 1 parte, gălbenele 1 parte, cătină albă 1 parte, urzică 1 parte (se pun 4 linguri de amestec la 1 litru apă plată, se lasă peste noapte la macerat, apoi se strecoară şi se bea, între mese, cu înghiţituri mici. Bineînţeles, nu e permis să mai fumeze, să bea cafea sau alcool, să mănânce ciocolată, dulciuri concentrate etc. Dacă sunteţi din zona Bucureştiului, ar fi bine să veniţi cu analizele sale să văd ce recomandări suplimentare vă mai pot da (sunaţi la nr. de fix pt programare). Dacă nu, scrieţi-mi, vă rog, pe e-mail cum evoluează starea de sănătate a tatălui dvs.

Diagnostic:Multipli calculi biliari milimetrici
Călin C: Am făcut în decurs de 2 săptămâni 4 crize din cauza calculilor biliari. Aş vrea să ştiu dacă există o alternativă în fitoterapie. Vă mulţumesc.
Răspuns: Da, puteţi trata această problemă cu ajutorul plantelor medicinale.În plafare puteţi găsi tinctura Meridian Vezică Biliară şi amestecul de plante numit Litobil (ambele sunt produse de firma Santo Raphael şi am avut rezultate f. bune cu ele). Faceţi acest tratament timp de 2-3 luni şi în acest timp ţineţi şi un regim alimentar cu restricţie la grăsimi animale şi prăjeli, folosiţi la mâncare ulei de măsline şi consumaţi cât mai multe grepfruit-uri.Boli endocrine
(5 răspunsuri)

Diagnostic: Guşă polinodulară
Rodica, 49 ani: Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat pentru noduli tiroidieni şi împotriva stressului. Ştiu că sunătoarea nu poate fi folosită timp îndelungat. Pentru un melanom al pielii ce pot folosi pentru dezinfectare (să nu fie alcoolic ca bitter, propolis) şi ca unguent? Am citit despre multe alifii, dar mi-e frică să folosesc, ca să nu fac mai rău.

Răspuns: Pentru problema tiroidiană şi ca antistres puteţi folosi ca adjuvant următorul amestec de plante: sânziene galbene, roiniţă, salvie, creson, coada şoricelului. Puteţi folosi şi sunătoarea (în loc de creson,
deoarece acesta e mai greu de găsit), iar amestecul îl puteţi lua timp de 3-6 luni. Vă recomand ca mod de administrare râşnirea pulberii de plantă prin râşniţa de cafea, apoi luaţi din această pulbere câte o linguriţă, umezită cu apă, ţinută sub limbă 15 minute, apoi se înghite amestecul cu apă. Trebuie să luaţi 3-4 linguriţe de amestec zilnic, repartizate uniform pe durata întregii zile. In ce priveşte melanomul, vă sfătuiesc să nu puneţi nimic pe el, nici un fel de unguent (din contra, să protejaţi zona de acţiunea unor substanţe nocive); puteţi folosi cel mult un unguent cu gălbenele. Multă sănătate!

Diagnostic: Hipertensiune arterială, guşă polinodulară, dislipidemie
Lucia, 51 ani: Am guşă polinodulară, colesterolul crescut (346) şi trigliceridele crescute (între 460-2010). Vă rog să-mi recomandaţi un tratament naturist adecvat. Menţionez că valorile colesterolului şi trigliceridelor depind efectiv de alimentaţia din ziua precedentă analizelor.

Răspuns: Vă recomand în primul rând înlocuirea în dietă a grăsimilor animale (slănină, carne grasă, unt, smântână, frişcă etc.) cu grăsimi vegetale (ulei de măsline, de floarea soarelui presat la rece, de soia etc., dar, atenţie, nu margarină!), care nu conţin colesterol şi, de asemenea, consumul zilnic de usturoi, un excelent antihipertensiv, antiaterosclerotic şi fluidifiant al sângelui. Este bine să luaţi şi următorul amestec de plante: sânziene galbene (drăgaică), mesteacăn, măceşe, traista ciobanului, păducel, salvie, anghinare (în părţi egale, mai puţin anghinare, din care puneti jumătate din doza celorlalte). Amestecaţi bine plantele şi râşniţi-le prin râşnita de cafea. Luaţi apoi câte o linguriţă din acest amestec de plante de 3-4 ori pe zi, sublingual, umezite cu apă. Se ţine această pulbere sub limbă 15 minute, apoi se inghite cu apă. (Dacă nu le puteţi lua ca pulbere, preparaţi-le ca macerat la rece din 3 linguri de amestec de plante la 1 litru apă plată rece, lăsate 6-8 ore la macerat, apoi strecurate şi maceratul băut în decursul următoarelor 24 ore.) Tratamentul cu plante trebuie să-l luaţi minim 3 luni. Pe regiunea tiroidei puneţi cataplasme cu bitter (ţinute 2 ore), dupa ce s-a aplicat unguent cu sânziene galbene. Suplimentar - luaţi de la plafar ulei de luminiţă (evening primrose) - reglează bine metabolismul lipidic. Multă sănătate!


Diagnostic: Hipotiroidie

Ana, 24 ani: Vă rog să mă ajutaţi dacă se poate, problema mea de sănătate este hipotiroidia. Dacă există tratament pt această afecţiune, vă rog să-mi răspundeţi. Mulţumesc.
Răspuns: Pentru hipotiroidie, este bine să mănânci zilnic nuci şi alge marine şi, de asemenea, să iei următorul amestec de plante: drăgaică, salvie, creson, gălbenele şi coada-şoricelului, sub formă de pulbere sublingual 1 linguriţă de 4 ori pe zi, timp de 15 minute. De asemenea, unge zilnic zona tiroidei cu unguent cu sânziene galbene şi apoi pune timp de 2-3 ore o compresă cu bitter suedez.

Diagnostic: Ovare polichistice

Diana H, 24 ani: Am 24 ani şi am o problemă relativ veche. Totdeauna când sunt la menstruaţie am dureri mari de burtă, dar numai în prima zi. Am făcut ecografie la Iaşi şi mi s-a spus că am ovare polichistice. Am luat Diane 35, dar nu s-a rezolvat nimic. Mai recent, îmi apar nişte cheaguri mici, mici cât un vârf de ac. In rest, menstruaţia este normală, ţine 4-5 zile, nu prea abundentă, regulată. În tinereţea mea am avut multe cistite, de obicei răceam f. repede, acum mă feresc şi nu mai am cistite. În legătură cu ecografia, o dată mi-a ieşit ovare polichistice, o dată nu (la medici diferiţi). Explicaţia a fost că prima dată eram înainte de menstruaţie şi a doua oară dupa menstruaţie (aşa mi-a zis un medic, şi de asemenea mi-a spus să nu-mi fac probleme, că asta se rezolvă de la sine). O altă problemă ar fi faptul că sunt cam grăsuţă. La 1,65 am 67 kg. Aş vrea să ştiu ce ceaiuri ar fi bune de băut, şi dacă este vreun regim care să mă ajute să scap de câteva kg. Aştept răspuns. Mulţumesc.
Răspuns:
Din câte înţeleg din mesajul tău, durerile la menstruaţie te deranjează cel mai tare. Pentru acestea poţi începe să bei din timp (cu 1-2 săptămâni înainte de data când ar trebui să-ţi vină ciclul) un macerat preparat dintr-un amestec de plante (coada şoricelului, gălbenele, creţişoară, zmeur, traista ciobanului). Trebuie să faci asta timp de câteva luni. Într-adevăr, problema cu ovarele se poate rezolva de la sine, mai ales dacă uneori ecografic nici nu se vizualizează ca fiind polichistice.
Pentru slăbit urmareşte să mănânci, acum primăvara, multe verdeţuri (în special urzici, spanac), salate de legume şi fructe şi să eviţi lactatele, pastele făinoase, carnea (în special grasă). Consumă pâine integrală (graham) (şi nu mai mânca deloc pâine albă!), fulgi de cereale şi pune multe condimente în mâncare. Nu mai bea sucuri din comerţ (în special Coca Cola) şi foloseşte, de câte ori ai ocazia, miere şi fructe în loc de zahăr. Fă cât mai multă mişcare!

Diagnostic: Noduli mamari, hirsutism
Oana, 27 ani:Vă rog un remediu naturist pt. noduli mamari şi pilozitate accentuată în zonele: bărbie, mustaţă, pomeţi şi sâni-mamelon. Cu mulţumiri şi nerăbdare, Oana.
Răspuns: Îţi recomand următorul amestec de plante medicinale: sânziene galbene,creţişoară, traista-ciobanului, salvie, seminţe de schinduf, coada-şoricelului şi levănţică, luate sub formă de amestec-pulbere, câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, sublingual, timp de 15 minute. Pe sâni poţi aplica nişte comprese cu bitter, timp de 2-3 ore (ai grijă mai întâi să ungi zona cu un unguent de gălbenele), alternativ cu comprese cu coada-calului încălzită pe abur, care se pot lăsa şi 4 ore. Tratamentul durează minim 3 luni, aşa că trebuie să fii perseverentă!
Top


Boli genitale (9 răspunsuri)


Diagnostic: Neoplasm de sân stâng operat, chimioterapie
Maria C, 44 ani: Nr. leucocite şi trombocite scăzute (1500/1200 leucocite, 50000/20000 trombocite, cu Hb8/10g%0) la cca 3 săptămâni de la ultima serie de citostatice. Cabinetul teritorial de oncologie a indicat radioterapia peste 2 săptămâni + castrarea chirurgicală şi tratament cu Tamoxifen. Ce remedii naturale se pot lua pentru a opri scăderea numărului de leucocite, a opri eventualele metastaze (stadiul T2N1M0) şi a îmbunătăţi starea psihică? Mulţumesc anticipat pentru răspuns.
Răspuns: Stimată
(e) doamnă/domnule doctor, îi recomand pacientei următorul amestec de plante medicinale: urzică, coada calului, sânziene galbene, năpraznic, păpădie, vâsc ramuri (pe jumătate din doza celorlalte plante) şi tapaşnic (Galeopsis dubia) sau zeabra (Galeopsis speciosa) - parte egală cu primele plante din amestec. Amestecul se râşneşte prin râşniţa de cafea şi se ia din el cate 1 linguriţă de pulbere de 3-4 ori pe zi, sublingual, înainte de mese (se ţine pulberea 15 minute sub limbă, apoi se înghite cu apă). Dacă nu poate lua plantele sublingual, atunci să le prepare sub formă de macerat la rece din 3 linguri de amestec la 1 litru apă plată la temperatura camerei, se lasă 6-8 ore, apoi se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici, între mese (poate fi uşor încălzit). De asemenea, să ia zilnic un amestec de suc de sfeclă roşie şi morcov, cam 250-500 ml, preparat proaspăt şi 1-2 linguriţe de Biovital (pulbere de orz verde) omogenizate într-o cană cu apă.
Ii mai puteţi face injecţii subcutanate în zona tumorii cu Isorel (extract natural de vâsc, există la noi în ţară şi se comercializează ca medicament). Din punct de vedere al alimentaţiei, recomandaţi-i în special o alimentaţie Yang (vezi lista cu alimentele Yang în www.apifitoterapie.ro la rubrica Terapii naturale/Dietoterapie) sau chiar un regim Oshawa, mai multe cure de 10 zile cu pauze de 3-5 zile. Regimul constă în consumul exclusiv de cereale (grâu integral si făină de grâu integral, orez, hrişcă, mei), fierte sau prăjite, cu adaos de apă şi sare. Este foarte important să se elimine complet din dietă şi din stilul de viaţă alimentele si obiceiurile nesănătoase (fumatul, consumul de alcool, cafea, zahărul, oţetul "din lemn", carnea de porc, mezelurile, conservele, sucurile din comerţ, alimentele cu aditivi alimentari artificiali).
Pentru starea psihică vă recomand fie să trimiteţi pacienta la un psihoterapeut, fie, dacă pacienta e credincioasă, să-i recomandaţi să se roage cât mai mult (sacroterapie), să apeleze la un preot, să participe săptămânal la Sf. Maslu etc. Explicaţi-i că, indiferent de diagnosticul stabilit, fiecare pacient reacţionează în felul său, face boala în felul său (şi trec mai uşor prin boală persoanele mai optimiste, încrezătoare, vesele - şi care beneficiază şi de sprijinul familiei). Nu trebuie să se lase pradă tristeţii sau disperării, deoarece astăzi oncologii spun că şi cancerul poate deveni curabil (dintr-o boală acută cum era altădată, astăzi el a devenit o boală cronică, în care există posibilitatea supravieţuirii). Multă sănătate!

Diagnostic: Amenoree
Mariana A, 26 ani: Bună ziua! Am luat 4 ani anticoncepţionale fără întrerupere. Anul trecut (noiembrie 2003) am intrerupt tratamentul în vederea conceperii unui copil, dar problema este că nu am ciclu menstrual după întreruperea acestor anticoncepţionale. Am fost la medicul ginecolog şi mi-a prescris orgametril 4 luni (ian -aprilie), având ciclu în aceste luni, dar după ce am terminat tratamentul iarăşi nu mai am ciclu şi nu ştiu ce să mai fac. Vă rog din suflet să mă ajutaţi cu un tratament. La revedere!
Răspuns:
Vă recomand următorul amestec de plante medicinale: salvie, fenicul, anason, coada şoricelului (în părţi egale) şi pelin - pe jumătate din doza celorlalte plante. Amestecul se râşneste prin râşniţa de cafea şi se ia zilnic, înainte de mese, din pulberea rezultată cate 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, sublingual (se ţine pulberea sub limbă 15 minute, apoi se înghite cu apă). Se poate lua şi ca macerat la rece din 3 linguri de amestec la 1 litru apă plată rece, se lasă 6-8 ore la macerat şi apoi lichidul se strecoară şi se consumă în următoarele 24 ore, eventual uşor încălzit. Acest amestec îl veţi lua minim 3 luni. De asemenea, faceţi şi o cură cu boabe de ienupăr (se începe prin consumul a 4 boabe de ienupăr în prima zi şi se creşte cu câte o boabă zilnic, până la 14 boabe, apoi se scade cu câte o boabă zilnic, până se ajunge la cantitatea iniţială); cura va dura 22 zile. Luaţi, de asemenea, câte 2-3 picături de ulei volatil de rosmarin zilnic, pe o bucăţică de paine. Consumaţi în alimentaţie cât mai multe smochine, seminţe de susan, năut, soia şi patrunjel verde. Multa sănătate!

Diagnostic: Sinuzită cronică, herpes genital
Teda, 38 ani: Sufăr de această boală de cca 5 ani. Am urmat acum 4 ani (în 2001) tratament cu antibiotic (nu reţin care anume). Apoi în 2002 am urmat tratament homeopatic şi pt această afecţiune (printre altele reclamate). Am întrerupt deoarece am ramas gravidă. În toamna lui 2004 am reluat tratamentul pt sinuzită (cum am reclamat eu), în schimb dr.homeopat a stabilit că e vorba despre o rinită. Tratamentul a constat în: Mucoasă nazală, Pulmin histamine, Margusa şi Coryzalia, timp de 2 săptămâni. Apoi mi s-a recomandat Natriu muriatic (15 CH) pt. o problemă pe fond psihic care se presupune că ar fi declanşat (pe lângă alte cauze) un stres puternic care ar fi cauza majoră a problemei mele; pt rinită, mi s-a recomandat, în continuare, Formula 31 Plantextrakt (pe care nu am găsit-o) şi Pulmin histamine. Urmare a tratamentelor homeopatice urmate nu am constatat decât uşoare ameliorări (revenirea mirosului de câteva ori, de ordinul minutelor –2-3 min.). În ceea ce priveşte cea de-a doua afecţiune, orişice stres, cât de mic, îmi declanşează puseuri ce preced ciclul menstrual aproape lună de lună (3-4 luni am puseuri, una nu, deci foarte multe pe an).
Vă mulţumesc anticipat!!
Răspuns: După tot ceea ce mi-aţi relatat, v-aş propune să încercaţi un tratament fito şi aromaterapeutic şi anume: inhalaţii cu ulei volatil de brad sau pin (câteva picături puse într-o batistă sau într-o lampă de aromaterapie), zilnic, împreună cu următorul amestec de plante (de luat intern): muguri de plop, ciuboţica-cucului, trei-fraţi-pătaţi, obligeană (jumătate din doza celorlalte plante), roiniţă (2 părţi), preparat sub formă de pulbere sau macerat la rece. Luaţi intern (în cazul în care nu sunteţi alergică) şi câte 15-20 picături de tinctură de propolis într-o linguriţă cu miere, de 3 ori pe zi.
Pentru ca herpesul genital recidivant să nu mai apară, trebuie să vă întăriţi imunitatea, consumând multe fructe şi legume (bogate în vitamina C, cum e cătina, şi de asemenea, bogate în minerale, cum e urzica) şi urmărind să nu vă mai stresaţi. Treceţi pe o alimentaţie cât mai naturistă şi, de câte ori aveţi ocazia, mergeţi în natură ca să vă relaxaţi şi să vă "reîncărcaţi bateriile".
Diagnostic: Ovare polichistice
Diana H, 24 ani: Am 24 ani şi am o problemă relativ veche. Totdeauna când sunt la menstruaţie am dureri mari de burtă, dar numai în prima zi. Am făcut ecografie la Iaşi şi mi s-a spus că am ovare polichistice. Am luat Diane 35, dar nu s-a rezolvat nimic. Mai recent, îmi apar nişte cheaguri mici, mici cât un vârf de ac. In rest, menstruaţia este normală, ţine 4-5 zile, nu prea abundentă, regulată. În tinereţea mea am avut multe cistite, de obicei răceam f. repede, acum mă feresc şi nu mai am cistite. În legătură cu ecografia, o dată mi-a ieşit ovare polichistice, o dată nu (la medici diferiţi). Explicaţia a fost că prima dată eram înainte de menstruaţie şi a doua oară dupa menstruaţie (aşa mi-a zis un medic, şi de asemenea mi-a spus să nu-mi fac probleme, că asta se rezolvă de la sine). O altă problemă ar fi faptul că sunt cam grăsuţă. La 1,65 am 67 kg. Aş vrea să ştiu ce ceaiuri ar fi bune de băut, şi dacă este vreun regim care să mă ajute să scap de câteva kg. Aştept răspuns. Mulţumesc.
Răspuns:Din câte înţeleg din mesajul tău, durerile la menstruaţie te deranjează cel mai tare. Pentru acestea poţi începe să bei din timp (cu 1-2 săptămâni înainte de data când ar trebui să-ţi vină ciclul) un macerat preparat dintr-un amestec de plante (coada şoricelului, gălbenele, creţişoară, zmeur, traista ciobanului). Trebuie să faci asta timp de câteva luni. Într-adevăr, problema cu ovarele se poate rezolva de la sine, mai ales dacă uneori ecografic nici nu se vizualizează ca fiind polichistice.
Pentru slăbit urmareşte să mănânci, acum primăvara, multe verdeţuri (în special urzici, spanac), salate de legume şi fructe şi să eviţi lactatele, pastele făinoase, carnea (în special grasă). Consumă pâine integrală (graham) (şi nu mai mânca deloc pâine albă!), fulgi de cereale şi pune multe condimente în mâncare. Nu mai bea sucuri din comerţ (în special Coca Cola) şi foloseşte, de câte ori ai ocazia, miere şi fructe în loc de zahăr. Fă cât mai multă mişcare!
 
Diagnostic: Metrorrhagia
Frances, 43 ani: I have had my period for 2 weeks. Please tell me what could be wrong!
Response: It is possible to be an uterine fibroma (which makes the period to last longer) or an ovarian cyst or maybe you are during the pre-menopausal time (ask your mother, what age was her when menopause had appeared at her). Also you have to do an ecography in pelvic area, to check if there is something wrong with your uterus or ovaries. When you will have the results from the ecography, please write me again.

Diagnostic: Fibrom uterin
Aneta C, 50 ani: sângerări abundente la ciclu şi sângerări continue între cicluri, anemie.

Răspuns:
Pentru tratamentul fibromului uterin hemoragic puteţi folosi următorul amestec de plante medicinale: urzică, răchitan, zmeur, piperul-bălţii, creţişoară, traista ciobanului şi coada-racului, amestecate în părţi egale şi luate sub formă de pulbere (se râşneşte amestecul prin râşniţa de cafea), câte 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, înainte de mese. Se ţine pulberea (umezită cu apă) în gură timp de 15 minute, apoi se înghite cu
apă. Urmaţi acest tratament minim o lună, apoi refaceţi echografia şi scrieţi-mi despre cum a evoluat fibromul şi dacă s-a oprit sângerarea. Pentru sfaturi mai amănunţite vă aştept în Bucureşti, la centrul naturist Santo Raphael.
Diagnostic: Mastoză fibro-micro-chistică
Daniela C, 39 ani: Diagnosticul de mai sus l-am primit în luna decembrie 2004. Am luat Mastodynon, dar sânii mei continuă să fie foarte dureroşi cu multe zile (circa 10) înainte de venirea menstruaţiei. Îmi puteţi da un sfat din punct de vedere fitoterapeutic? Vă mulţumesc.
Raspuns: Vă recomand următorul amestec de plante: creţişoară, sânziene galbene, traista-ciobanului, salvie, gălbenele, coada-şoricelului, coada-calului, amestecate în părţi egale şi luate sub formă de pulbere (se râşnesc plantele prin râşniţa de cafea) 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, sublingual 15 minute sau macerat la rece (4 linguri amestec se lasa 4-6 ore in 1 litru apă plată la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea în următoarele 24 ore). Puneti pe sâni şi comprese cu coada-calului sau cu bitter suedez (se lasă 2 ore). Scrieţi-mi, vă rog, cum vă simţiţi în continuare. Multă sănătate!

Diagnostic: Leziune pe colul uterin- test Papanicolau II TBS inflamator
Cornelia, 26 ani: În iunie 2003 am descoperit o rană pe col şi a fost cauterizată. Cauterizarea nu s-a produs complet. În septembrie 2003 am rămas însărcinată şi am născut în iunie 2004. În aprilie 2005, în urma colposcopiei şi testului Papanicolau: “Papanicolau II, TBS inflamator. Absent atipii celulare, frotiu adecvat hormonal. Frecvente epitelii de regenerare spontană. Inflamaţie intensă.“ Mi s-a sugerat o nouă cauterizare. Ce mă sfătuiţi?
Răspuns: Înainte de a vă hotărî pentru o nouă cauterizare, faceţi pentru 1-2 luni următorul tratament naturist: intern, luaţi amestec de muguri de plop, creţuşcă, urzică, răchitan şi sânziene galbene, sub formă de macerat la rece, 1 litru pe zi, iar extern, faceţi spălături cu amestecul de: gălbenele, muguri de plop, urzică moartă albă, coada- şoricelului, frunze de zmeur, 6 linguri la litru. După care, puneţi intravaginal un supozitor cu propolis (Miprosept - îl găsiţi la plafar) şi lăsaţi-l toată noaptea. După 2 luni, repetaţi colposcopia şi scrieţi-mi rezultatul. Succes!


Diagnostic: Noduli mamari, hirsutism
Oana, 27 ani: Vă rog un remediu naturist pt. noduli mamari şi pilozitate accentuată în zonele: bărbie, mustaţă, pomeţi şi sâni-mamelon. Cu mulţumiri şi nerăbdare, Oana.

Răspuns:
Îţi recomand următorul amestec de plante medicinale: sânziene galbene,
creţişoară, traista-ciobanului, salvie, seminţe de schinduf, coada-şoricelului şi levănţică, luate sub formă de amestec-pulbere, câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, sublingual, timp de 15 minute. Pe sâni poţi aplica nişte comprese cu bitter, timp de 2-3 ore (ai grijă mai întâi să ungi zona cu un unguent de gălbenele), alternativ cu comprese cu coada-calului încălzită pe abur, care se pot lăsa şi 4 ore. Tratamentul durează minim 3 luni, aşa că trebuie să fii perseverentă!
Top

Boli infecţioase(0 răspunsuri)


Top

Boli de metabolism (4 răspunsuri)

Diagnostic: Hipertensiune arterială, guşă polinodulară, dislipidemie
Lucia, 51 ani: Am guşă polinodulară, colesterolul crescut (346) şi trigliceridele crescute (între 460-2010). Vă rog să-mi recomandaţi un tratament naturist adecvat. Menţionez că valorile colesterolului şi trigliceridelor depind efectiv de alimentaţia din ziua precedentă analizelor.

Răspuns: Vă recomand în primul rând înlocuirea în dietă a grăsimilor animale (slănină, carne grasă, unt, smântână, frişcă etc.) cu grăsimi vegetale (ulei de măsline, de floarea soarelui presat la rece, de soia etc., dar, atenţie, nu margarină!), care nu conţin colesterol şi, de asemenea, consumul zilnic de usturoi, un excelent antihipertensiv, antiaterosclerotic şi fluidifiant al sângelui. Este bine să luaţi şi următorul amestec de plante: sânziene galbene (drăgaică), mesteacăn, măceşe, traista ciobanului, păducel, salvie, anghinare (în părţi egale, mai puţin anghinare, din care puneti jumătate din doza celorlalte). Amestecaţi bine plantele şi râşniţi-le prin râşnita de cafea. Luaţi apoi câte o linguriţă din acest amestec de plante de 3-4 ori pe zi, sublingual, umezite cu apă. Se ţine această pulbere sub limbă 15 minute, apoi se inghite cu apă. (Dacă nu le puteţi lua ca pulbere, preparaţi-le ca macerat la rece din 3 linguri de amestec de plante la 1 litru apă plată rece, lăsate 6-8 ore la macerat, apoi strecurate şi maceratul băut în decursul următoarelor 24 ore.) Tratamentul cu plante trebuie să-l luaţi minim 3 luni. Pe regiunea tiroidei puneţi cataplasme cu bitter (ţinute 2 ore), dupa ce s-a aplicat unguent cu sânziene galbene. Suplimentar - luaţi de la plafar ulei de luminiţă (evening primrose) - reglează bine metabolismul lipidic. Multă sănătate!


Diagnostic: Steatoză hepatică, dislipidemie
Adrian S, 37 ani: Aş dori să-mi spuneţi dacă sunt şanse de vindecare a bolii mele prin apifitoterapie şi homeopatie şi cum ar trebui să procedez. Menţionez că am facut tratament alopat timp de 2 ani, perioadă în care mi s-a prescris medicamentul Sortis, colesterolul a mai scăzut, în schimb
Gamma GT a ajuns la 192 (am înţeles c
ă maxima admisă este 50).
Răspuns: Dislipidemiile şi steatoza hepatică pot fi reversibile (deci vindecabile), în special dacă nu există factori genetici predispozanţi (adică dacă nu mai aveţi şi alte rude cu dislipidemii importante). Se recomandă în principiu un regim foarte sărac în colesterol sau chiar un regim Oshawa (cu 100% cereale şi nici un alt aliment) ţinut timp de 10 zile pe lună. In acest regim se consumă doar grâu (şi făină de grâu) integral(ă), orez, mei, hrişcă, coapte sau prăjite, cu adaos de sare şi apă. Pe langă acest regim, se recomandă şi anumite plante medicinale precum: mesteacăn, urzică, păpădie, ţintaură (1/2 parte), anghinare (1/2 parte), schinel şi măceşe, din care se face un amestec şi se pun la macerat în apă plată la temperatura camerei, de seara până dimineaţa, apoi se strecoară şi se bea pe parcursul întregii zile, cu înghiţituri mici, între mese. Pentru recomandări suplimentare, mă puteţi contacta la Centrul naturist Santo Raphael din Bucureşti, tel. 021.2331950; veniţi cu analizele la dvs. Multă sănătate!

Diagnostic: Hipercolesterolemie
Margareta G, 66 ani: Am colesterolul 271 şi doresc tratament naturist pentru reglarea colesterolului. Mulţumesc.
Răspuns:
După cum cred că ştiţi deja, trebuie să aveţi mare grijă la dietă, să evitaţi pe cât posibil grăsimile animale (slănină, carne grasă, smântână, unt, frişcă, maioneză etc....). Puteţi folosi următorul amestec de plante medicinale: mesteacăn, cicoare, păpădie, brusture, anghinare (pe jumătate din cantitatea celorlalte plante) - luate sub formă de macerat la rece (4 linguri de amestec la 1 litru de apă plată, se lasă 6-8 ore, apoi se strecoară şi se bea în următoarele 24 ore), sau puteţi folosi tinctura de propolis, 20 picături de 3 ori pe zi, pusă pe pâine, şi, de asemenea, tinctura compusă Normocolesterin, pe care o puteţi găsi la magazinele plafar.

 
Diagnostic: Subponderalitate
Roxana, 29 ani:Am 1.70 m şi 47 Kg. Lucrez intr-un mediu foarte stresant (la o bancă) şi nu reuşesc să mă îngraş. Ce să fac? Ce produse îmi recomandaţi? Vă mulţumesc!
Răspuns: Vă recomand următorul amestec de plante: ciuboţica-cucului, roiniţă, busuioc, seminţe de susan, cătină, măceşe, angelică (rădăcină)-1/2 din doza celorlalte plante. Luaţi acest amestec, câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mese, sublingual, sau eventual amestecat cu miere de albine. Vă recomand, de asemenea, să luaţi tablete sau capsule cu Spirulină, polen apicol, 3-6 linguriţe pe zi (doza se creşte treptat) şi câte o fiolă buvabilă zilnic din lăptişor de matcă cu ginseng. Urmariţi să mâncaţi câte puţin şi des (gustări din fructe de sezon, separat de mesele principale).
Când luaţi masa, rezervaţi-vă timp pentru a savura fiecare aliment (e ideal ca măcar o masă pe zi să fie la o oră fixă). Renunţaţi (în cazul în care consumaţi aşa ceva) la produse tip Coca Cola sau alte sucuri din comerţ, conserve cu aditivi, corectori de aromă etc. şi folosiţi în loc alimente cât mai naturale. E bine să mâncaţi împreună cu o prietenă care e mai plinuţă şi are poftă de mâncare, în felul acesta şi dvs. veţi simţi mai uşor senzaţia de foame! Mult succes!

Top


Boli neuro-psihice (4 răspunsuri)

Diagnostic: Encefalită sau gliom
Mihaela T, 32 ani: Acest diagnostic a fost pus pentru tatăl meu în vârstă de 56 ani; conform rezultatului RMN, se pare că este un dublu diagnostic: encefalită şi gliom în formă de fluture; după câteva săptămâni de tratament încă nu sunt siguri care este diagnosticul, dar medicii spun că suspectează o tumoră; vă rog să-mi spuneţi dacă ne puteţi ajuta şi care ar fi cel mai bun tratament naturist (inclusiv regim alimentar); vă rog să-mi spuneţi dacă aţi avut şi astfel de cazuri tratate şi dacă există şanse devindecare.
Răspuns:
Stimată doamnă, întotdeauna există o şansă pentru fiecare, indiferent de diagnosticul pe care îl are. Suplimentaţi-i tatălui dvs. dieta cu sucuri naturale de fructe, preparate în casă (mere şi grepfruit, din cele disponibile acum) şi separat sucuri de legume (morcovi, ţelină, sfeclă roşie, varză, pătrunjel) şi să-i daţi să mănâncecât mai "naturist" în general (alimente cât mai naturale, în stare proaspătă, în special legume, fructe şi cereale). Pentru a-i recomanda anumite plante medicinale, ar fi necesar să ştiu ce simptome are, ce tratament face acum şi cum răspunde la acest tratament (de exemplu, dacă face tratament cu cortizon). Vă rog să reveniţi cu un e-mail sau, dacă sunteţi din Bucureşti, să veniţi cu analizele la o consultaţie la cabinetca să stabilim cele mai bune alternative terapeutice.

 
Diagnostic: Scleroză multiplă
Melinda, 37 ani:Sunt din Timişoara şi am fost diagnosticată cu această boală. Puteţi să mă îndrumaţi către un medic în această zonă, care foloseşte terapia cu venin de albine? Care credeţi D-voastră că ar fi şansele de stopare a bolii cu acest tratament? (injecţii cu venin de albine). Menţionez că mi s-a pus diagnosticul în urma examenului RMN în care apar leziuni demielinizate de la 3-4 mm până la 1 cm, din care una este activă, localizată subcortical dreapta. Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.

Răspuns:
În zona Timişoarei o puteţi găsi pe doamna doctor Cristina Aoşan, tel.
0788.411941. Este specialist în apifitoterapie şi face şi tratamente cu venin de albine, cu rezultate foarte bune. În ce priveşte sansele de vindecare cu tratamente cu venin de albine în scleroza multiplă, acestea sunt mult mai mari şi cu mult mai puţine riscuri decât terapia alopată. Leziunile evidenţiate prin RMN pot fi reversibile, aşa cum am văzut în practică. Tratamentul însă poate dura chiar şi 1-2 ani de zile, depinde de fiecare caz în parte. Vă doresc multă sănătate, curaj şi încredere în reuşită!
Diagnostic: Autism
S.C., 35 ani: Am un băieţel de 3 ani care urmează tratamentul cu tonotil-n, chlorella, spirulina, pycnogenol, vitamine si minerale, este autist. În 4 luni l-am scos din spectrul autist, ce îmi recomandaţi să-l vindec de tot? Eu am inventat tratamentul. Vă mulţumesc.
Răspuns: Vă recomand să-i cumparaţi un animăluţ (căţel, pisoi sau iepuraş) cu care să înceapă să se joace şi astfel să se poată deschide afectiv şi mai mult. În spitalele din străinătate, la copiii cu astfel de probleme, terapia "cu animale" are un mare succes.

Diagnostic: Mielopatie, spondiloză cervicală, coxartroză bilaterală
Elena, 65 ani: Îmi amorţesc mâinile şi am dureri mari de picioare (merg foarte greu). Şedintele de fizioterapie nu mă mai ajută! Vă rog să-mi daţi un sfat; se mai pot ameliora cumva durerile? Vă mulţumesc din suflet.
Răspuns: Vă recomand în primul rând un regim alimentar din care să nu lipsească fructele şi legumele proaspete şi de asemenea, cerealele integrale (cerealele conţin în coajă multă vitamina B!). Luaţi zilnic şi un extract de orz verde. Pentru uz extern, faceţi pentru inceput masaj zilnic cu Apireven. Cel mai mult însă v-ar ajuta un tratament cu venin de albine, este excelent în cazul durerilor articulare. Luaţi legătura cu un apicultor local (care să ştie să facă asemenea tratament) sau contactaţi-mă la cabinet în Bucureşti pentru acest tip de tratament. Este necesar în prealabil şi un test pentru a vedea dacă nu sunteţi alergică la venin.


Boli osteo-articulare (1 răspuns)
Diagnostic: Mielopatie, spondiloză cervicală, coxartroză bilaterală
Elena, 65 ani: Îmi amorţesc mâinile şi am dureri mari de picioare (merg foarte greu). Şedintele de fizioterapie nu mă mai ajută! Vă rog să-mi daţi un sfat; se mai pot ameliora cumva durerile? Vă mulţumesc din suflet.

Răspuns: Vă recomand în primul rând un regim alimentar din care să nu lipsească fructele şi legumele proaspete şi de asemenea, cerealele integrale (cerealele conţin în coajă multă vitamina B!). Luaţi zilnic şi un extract de orz verde. Pentru uz extern, faceţi pentru inceput masaj zilnic cu Apireven. Cel mai mult însă v-ar ajuta un tratament cu venin de albine, este excelent în cazul durerilor articulare. Luaţi legătura cu un apicultor local (care să ştie să facă asemenea tratament) sau contactaţi-mă la cabinet în Bucureşti pentru acest tip de tratament. Este necesar în prealabil şi un test pentru a vedea dacă nu sunteţi alergică la venin.
Top

Boli respiratorii şi ORL
(3 răspunsuri)
Diagnostic: Viroze respiratorii frecvente, imunitate scăzută
Valentina, 43 ani: În ultimii ani răcesc foarte des, nu numai când e frig afară, ci şi în rest. Ce aş putea face ca să-mi întăresc rezistenţa organismului?
Răspuns: Urmăriţi să aveţi o dietă cât mai naturală, cu multe fructe şi legume care conţin vitamine, evitaţi alimentele din comerţ care conţin aditivi sintetici (E-uri) şi luaţi un amestec de plante care să conţină neapărat echinacea, cătină şi urzici. Pentru detalii sau tratament personalizat, mă puteţi contacta la Centrul naturist Santo Raphael Bucureşti, tel. 021.2331950 sau la tel. 0722.968470.

Diagnostic: Sinuzită şi rinită
Viorica I, 45 ani: Am sinuzită şi rinită de aproape 2 ani.
Am nasul înfundat şi nu mai am miros. Fac inhalaţii cu muşeţel şi sunătoare zilnic şi folosesc nazomer. Ce mă sfatuiţi să fac ca să-mi recapăt mirosul?
Răspuns: Vă recomand să evitaţi să consumaţi lactate şi carne grasă, iar acum, primăvara, să faceţi o cură de purificare şi să mâncaţi cât mai multe din verdeţurile care apar, în special urzici. Luaţi zilnic tinctură de propolis, 15-20 picături de 3 ori pe zi, cu miere (în cazul în care nu sunteţi alergică la propolis!). Luaţi-vă de la plafar ulei volatil de brad, pin sau mentă şi faceţi zilnic aromaterapie (puneţi câteva picături
într-o lampă de aromaterapie sau într-o batistă şi apoi faceţi inhalaţii).
Diagnostic: Sinuzită cronică, herpes genital
Teda, 38 ani: Sufăr de această boală de cca 5 ani. Am urmat acum 4 ani (în 2001) tratament cu antibiotic (nu reţin care anume). Apoi în 2002 am urmat tratament homeopatic şi pt această afecţiune (printre altele reclamate). Am întrerupt deoarece am ramas gravidă. În toamna lui 2004 am reluat tratamentul pt sinuzită (cum am reclamat eu), în schimb dr.homeopat a stabilit că e vorba despre o rinită. Tratamentul a constat în: Mucoasă nazală, Pulmin histamine, Margusa şi Coryzalia, timp de 2 săptămâni. Apoi mi s-a recomandat Natriu muriatic (15 CH) pt. o problemă pe fond psihic care se presupune că ar fi declanşat (pe lângă alte cauze) un stres puternic care ar fi cauza majoră a problemei mele; pt rinită, mi s-a recomandat, în continuare, Formula 31 Plantextrakt (pe care nu am găsit-o) şi Pulmin histamine. Urmare a tratamentelor homeopatice urmate nu am constatat decât uşoare ameliorări (revenirea mirosului de câteva ori, de ordinul minutelor –2-3 min.). În ceea ce priveşte cea de-a doua afecţiune, orişice stres, cât de mic, îmi declanşează puseuri ce preced ciclul menstrual aproape lună de lună (3-4 luni am puseuri, una nu, deci foarte multe pe an). Vă mulţumesc anticipat!!
Răspuns: După tot ceea ce mi-aţi relatat, v-aş propune să încercaţi un tratament fito şi aromaterapeutic şi anume: inhalaţii cu ulei volatil de brad sau pin (câteva picături puse într-o batistă sau într-o lampă de aromaterapie), zilnic, împreună cu următorul amestec de plante (de luat intern): muguri de plop, ciuboţica-cucului, trei-fraţi-pătaţi, obligeană (jumătate din doza celorlalte plante), roiniţă (2 părţi), preparat sub formă de pulbere sau macerat la rece. Luaţi intern (în cazul în care nu sunteţi alergică) şi câte 15-20 picături de tinctură de propolis într-o linguriţă cu miere, de 3 ori pe zi.
Pentru ca herpesul genital recidivant să nu mai apară, trebuie să vă întăriţi imunitatea, consumând multe fructe şi legume (bogate în vitamina C, cum e cătina, şi de asemenea, bogate în minerale, cum e urzica) şi urmărind să nu vă mai stresaţi. Treceţi pe o alimentaţie cât mai naturistă şi, de câte ori aveţi ocazia, mergeţi în natură ca să vă relaxaţi şi să vă "reîncărcaţi bateriile".

Top

Boli urinare(1 răspuns)

Diagnostic: Infecţii urinare repetate cu E. coli
Dana S, 50 ani: Am infecţii urinare cu coli, repetate. De obicei o dată pe an, când apare cu toate simptomele: febră mare, frisoane, usturimi şi urinat des. In 2004 am avut de 4 ori această infecţie şi de tot atâtea ori mi s-a dat să iau antibiotice (injecţii urmate de pastile), dar nu a ajutat - am rămas cu coli. De aprox. 3 luni am început să beau ceaiuri de gălbenele + muşeţel în fiecare zi. Nu mai am frisoane, febrăşi usturimi, dar coli există (reiese din ultima analiză). Aş dori săştiu dacă pot face un tratament natural fără antibiotice, şi care să fie şi eficient - să scap de coli. Vă mulţumesc.
Răspuns: Vă recomand următorul amestec de plante medicinale: muguri de plop negru, galbenele, cimbru (1/2 din doza celorlalte plante), coada şoricelului, coada calului, amestecate şi râşnite prin râşniţa de cafea. Luaţi de 3-4 ori pe zi câte o linguriţă din acest amestec, timp de 15 minute, sublingual, apoi înghiţit cu apă (cu 30 minute înainte de mese). Aceste plante le veţi lua timp de 2-3 luni. Faceţi si o cură cu boabe de ienupăr (în prima zi se iau 4 boabe, apoi se creşte cu câte o boabă pe zi până la 15 boabe, apoi se descreşte cu câte o boabă zilnic până se revine la doza iniţială). Suplimentar, dacă nu sunteti alergică, puteţi lua şi câte 20 picături de tinctură de propolis de 3 ori pe zi, într-un pahar cu apă. Multă sănătate şi vă rog să mă ţineţi la curent cu rezultatele uroculturii!
Top


Alte categorii (0 răspunsuri)

 

Consultanta IT

Ganoderma lucidum
„Ciuperca nemuririi” - un remediu excepţional

Articol scris de Dr. Cristina Pavel

Ganoderma lucidum
Fam. Ganodermataceae

Alte denumiri:
Reishi sau Lingzhi

Puteţi procura planta de aici.

Este o ciupercă extrem de apreciată, atât în Asia (China, Coreea şi Japonia, unde se consumă de secole), cât şi pe piaţa vestică a suplimentelor alimentare. Se foloseşte în general sub formă de extract cu apă fierbinte (astfel se extrag mai bine polizaharidele) sau extract alcoolic.
Speciile de Ganoderma sunt ciuperci care cresc pe copaci şi au o răspândire pe tot globul. Pot creşte atât pe conifere, cât şi pe alte specii cu lemn tare. Secretul lor este faptul că au enzime care le permit să dizolve componentele lemnului precum lignina şi celuloza. De aceea, s-a încercat utilizarea şi valorificarea acestor enzime pentru aplicaţii industriale, dar şi în alte domenii. Dar dintre toate speciile de Ganoderma, varietatea lucidum conţine cele mai multe enzime care dizolvă celuloza şi lignina.

Acţiuni:
1. imunomodulator, imunostimulator datorită conţinutului de polizaharide şi germaniu. Totodată, are şi efect anti-HIV.
2. antioxidant, adaptogen-antistres, antiaging, antiaterosclerotic, regenerator şi reîntineritor. Este supranumită ciuperca nemuririi.
3. antitumoral (citotoxic şi antiangiogenetic in vitro). Deşi utilizarea sa în cancer a fost mult timp contestată, în ultimii ani s-au făcut foarte multe studii care arată un efect clar antineoplazic în anumite forme de cancer (ex. pulmonar, de vezică urinară, colon, rect, sân, ovar, prostată). Totodată, este utilă şi în caz de hiperplazie benignă de prostată (adenomul de prostată). Şi chiar dacă se face chimio sau radioterapie pentru cancer, este bine să asociem planta pentru că are efecte protectoare (combate greaţa, vărsăturile, insomnia, căderea părului, supresia medulară, riscul de infecţii)

Posibile mecanisme anti-tumorale prin care planta acţionează:
inhibarea angiogenezei (formarea de vase noi care hrănesc tumora cu sânge)
inducerea apoptozei în celulele tumorale
inhibarea creşterii celulelor cu receptori pentru hormoni sexuali (masculini şi feminini)
efect citotoxic direct pe celulele tumorale
blocarea migrării celulelor tumorale şi deci împiedicarea metastazării. În cancerul de sân şi prostată, împiedică adeziunea celulară şi migrarea la distanţă, chiar în cazul formelor histologice înalt invazive.

4. antiagregant plachetar şi antitrombotic, previne coagularea sângelui, trombozele şi emboliile (motiv pentru care se recomandă prudenţă în folosirea ei, eventual folosirea doar după sfatul unui medic fitoterapeut, în cazul în care se face în paralel tratament cu anticoagulante sau există o predispoziţie la hemoragii sau lipsă de vitamina K) datorită prezenţei unei enzime proteolitice. În studii pe şoareci, această enzimă s-a dovedit mult mai activă decât aspirina, ca agent antiagregant. Este posibil ca aceasta să fie şi una din explicaţiile protecţiei oferită de Ganoderma în cazul cancerului, prin împiedicarea trombozei şi a emboliilor tumorale ce ar putea conduce la deces.
5. elimină tensiunea nervoasă, reechilibrant endocrin şi reglator ale echilibrului acid-bazic, hepatoprotector, reglator intestinal, tonic general. Restabileşte homeostazia corpului (echilibrul mediului intern).
6. antibacterian, antifungic, antiviral (herpes, HIV)
7. depurativ, diuretic, elimină excesul de acid uric şi acid lactic, hipolipemiant, hipocolesterolemiant, hipoglicemiant, ajută la eliminarea alergiilor alimentare
8. antitusiv, expectorant
9. antiinflamator, antifibrotic, analgezic, antiulceros
10. elimină efectele secundare ale citostaticelor şi medicaţiei antihipertensive
11. îmbunătaţeşte aspectul pielii prin inhibarea activităţii unei enzime (tirozinaza). De altfel, numele de „Ganoderma” provine de la cuvintele greceşti gano – strălucire şi derma – piele. În timp ce termenul lucidum se referă tot la strălucire, şi, de ce nu, la luciditate, pentru că ciuperca are şi:
12. efecte remarcabile la nivelul sistemului nervos: antiepileptic, anti-parkinson

Indicaţii ca supliment alimentar:

 

cancer (plămân, sân, colon, rect, prostată, ovar, vezică urinară), leucemie
diabet zaharat, hipercolesterolemie, hiperuricemie, hepatită virală
hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tromboze, varice, hipercoagulabilitate a sângelui, trombofilie
astm, tuse, bronşită cronică
alergii, insomnie, oboseală, rău de altitudine
imunitate scăzută, infecţie HIV

Doza: 2-4 g zilnic. În cazuri grave se poate lua şi 6-8 g pe zi, la recomandarea medicului.
Nu are toxicitate şi în general este bine tolerată. Are efecte blânde şi poate fi administrată în paralel cu alte remedii sau medicamente (cu excepţia anticoagulantelor, la care trebuie ajustată doza dacă se ia în paralel).
Datorită faptului că ciuperca are un înveliş chitinos, principiile active trebuie extrase cumva. Se poate folosi şi pulberea de plantă ca atare, mai ales pentru efectele energetice, subtile, dar este bine să facem şi un extract apos (macerat/infuzie/decoct). Are gust amar.
Posibile efecte adverse: administrarea pe termen lung (mai mult de 4 luni) poate produce, în cazuri rare, uscăciunea mucoaselor, disconfort gastric şi epistaxis. Dacă apar aceste efecte, este bine să se întrerupă administrarea timp de o lună şi apoi să se reia administrarea.

 

 

Propolisul

Ce este propolisul? Este o substanţă răşinoasă colectată de albine de pe mugurii unor arbori (în special de pe plop, mesteacăn, fag, pin, brad, frasin), cu care acestea acoperă fisurile şi orificiile din stup, se apără contra bacteriilor şi altor microbi şi îmbălsămează cadavrele vizitatorilor nepoftiţi ai stupului (cu alte cuvinte, menţin curăţenia şi igiena stupului).

Propolisul are o mare varietate de culori şi arome, iar compoziţia sa diferă în funcţie de speciile vegetale de pe care este recoltat (de reţinut că totuşi albinele preferă mugurii de Populus); conţine în primul rând flavonoide şi acizi fenolici, de asemenea, ceară şi acizi graşi, uleiuri volatile, polen şi urme de elemente minerale.

Acţiuni terapeutice:
Propolisul este un veritabil antibiotic natural, folosit ca atare şi de către albine. S-a demonstrat că el are o acţiune antimicrobiană pentru numeroase bacterii, virusuri, paraziţi şi fungi (Staphylococcus aureus, Streptococcus sp., Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Salmonella sp., Shigella sp., Mycobacterium tuberculosis – bacilul Koch, Helicobacter pylori, Candida albicans, Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis, virus herpes simplex, virus gripal)
Are proprietăţi antioxidante (anti-tumorale, anti-cancerigene), antispastice şi anestezice; protejează contra efectelor nocive ale radiaţiilor.
Este şi un excelent antiinflamator, cicatrizant şi epitelizant, hepatoprotector (protejează ficatul contra efectelor alcoolului), imuno-biostimulator, tonic al vaselor capilare şi regenerator al ţesuturilor.
Este remarcabil faptul că, datorită marii sale variabilităţi de compoziţie, propolisul îşi păstrează nealterată capacitatea antimicrobiană, spre deosebire de antibioticele de sinteză, la care bacteriile dezvoltă în timp rezistenţă, fiind nevoie de introducerea periodică de noi şi noi antibiotice.

Indicaţii:
 Pentru uz intern:
 - infecţii ale căilor respiratorii superioare şi infecţii  ORL (bronşite, faringo-amigdalite, viroze respiratorii, otite, sinuzite, rinite,  tuberculoză)
 - afecţiuni digestive şi hepatice (gastrită, ulcer gastric, colecistită cronică,  hepatită cronică, ciroze, colite ulceroase, spasme digestive)
 - parazitoze intestinale
 - infecţii urinare, prostatite, tumori vezicale
 - neuropatie diabetică dureroasă
 - stări de stres, migrene
 - ateroscleroză
 Pentru uz extern:
 - afecţiuni ale cavităţii bucale şi faringelui (stomatite, gingivite, abcese  dentare, parodontopatii, faringo-amigdalite, carii dentare, tartru dentar)
 - afecţiuni ORL (rinite, otite, sinuzite, otomicoze)
 - afecţiuni ale pielii (eczeme infecţioase, arsuri, plăgi, ulcer varicos, tricofiţie,  tuberculoza pielii, acnee, furunculoză)
 - afecţiuni oftalmologice (blefarite, conjunctivite, sclerite, plăgi)
 - hemoroizi, fisuri anale, proctită
 - prostatită, orhi-epididimită
 - metroanexită, cervicită, distrofii vulvare de menopauză
 - pre- şi post-radioterapie
 - artrite, artroze
 Propolisul are şi numeroase utilizări cosmetice, datorită proprietăţilor sale dezinfectante, antiinflamatoare, antiacneice, cicatrizante, anestezice, antioxidante, antimătreaţă, 
protectoare contra radiaţiilor ultraviolete şi conservante.

Este utilizat la prepararea unor deodorante, şampoane, loţiuni antiacneice, ape de gură, paste de dinţi, creme nutritive.
Contraindicaţii: situaţiile (rare) de alergie la propolis.
La ora actuală, în plafare şi farmacii se găsesc foarte multe produse care conţin această substanţă valoroasă:
- tinctura de propolis - este un extract alcoolic, conţinând de obicei 30% propolis şi care se foloseşte atât intern, cât şi extern

- unguent cu propolis (Propoderm)
- cremă de protecţie (Melrosin-prop) şi de masaj (Melrosin-confort - conţine şi venin de albine)
- supozitoare cu propolis (Miprosept) - pot fi folosite şi intravaginal
- tablete cu propolis (Proposept)
- spray cu propolis 10%
- miere cu propolis
- gama Meltonic – cuprinde suplimente nutritive cu efect tonic general sau specific pe anumite aparate şi sisteme; sunt 10 formule complexe, bazate pe miere polifloră, extract de propolis standardizat, alte produse apicole şi extracte din plante medicinale (printre ele, regăsim: tonic respirator, renal, hepatic, gastric, cardiovascular, nervos etc.)
-
propolis brut, care poate fi mestecat ca atare, cu efect dezinfectant şi anestezic al cavităţii bucale – în doză de 1 g de 3 ori pe zi
-
picături pentru nas (Propoheliant)
-
colir cu propolis (pentru bolile oculare)
-
loţiune antiacneică (Acneol-prop)

- apă de gură (Floral)
În funcţie de localizarea bolii, se pot alege din aceste forme de administrare cele mai adecvate.
Atenţie! Tinctura de propolis, nefiind solubilă în apă, se administrează într-o linguriţă de miere sau se pune pe o bucăţică de pâine, se lasă să se evapore alcoolul şi apoi se poate lua.
Tinctura de propolis se poate prepara şi în casă, după următoarea reţetă: se mărunţeşte bine propolisul (pentru a creşte suprafaţa de contact cu alcoolul şi a favoriza extracţia) şi se adaugă alcool etilic de 80-90°, în proporţie de 1:3 (la 3 părţi=30 g propolis, se adaugă 10 părţi=100 g alcool etilic). Se lasă la loc uscat şi ferit de lumină timp de 7-14 zile. Apoi se face o filtrare primară şi una secundară, cu o hârtie de filtru. Filtratul trebuie să fie clar, fără particule, de culoare maro sau roşiatică. Tinctura se păstrează în sticle curate, de culoare închisă, cu dop ermetic, la loc ferit de lumină.
Dacă tinctura se picură pe o farfurie şi se lasă să se evapore alcoolul, se obţine pasta de propolis, care se amestecă cu alte ingrediente şi se poate folosi în uz cosmetic.
De asemenea, tot în gospodărie se poate prepara un extract uleios de propolis, din 10 g propolis amestecate cu 200 g ulei de măsline sau 100 g unt, se încălzeşte uşor pe baie de abur timp de 90-120 minute, la 50°, amestecând continuu. Se filtrează şi se păstrează la loc întunecos şi răcoros.

Studii clinice:
Propolisul vindecă herpesul genital mai rapid decât Acyclovir-ul.
Vynograd N, Vynograd I, Sosnowski Z. A comparative multi-centre study of the efficacy of propolis, acyclovir and placebo in the treatment of genital herpes (HSV). Phytomedicine 2000; 7(1): 1-6.

 

 

 

Promovare pe internet Semnatura electronica

1. C.S., 27 ani, sex feminin
Simptome: tuse cu expectoratie, dureri toracice, febra, dispnee. Antecedente personale de pleurezie tbc stânga si astm bronsic.
Diagnostic: bronsita acuta.
Tratament naturist recomandat: plante medicinale antiinflamatoare, antitusive, expectorante, imunostimulatoare, tinctura de propolis, sirop de patlagina, cataplasme cu mustar, regim alimentar semilichid, bogat în vitamine naturale.
Rezultate: dupa 7 zile, stare generala foarte buna, respiratie normala.

2. N. A., 68 ani, sex feminin
Simptome: dispnee la eforturi mici, astenie marcata.
Diagnostic: tromboza pulmonara, hipertensiune pulmonara, cord pulmonar cronic.
Se afla sub tratament cu diuretice (Spironolactona, Furosemid), anticoagulante (Sintrom).
Tratament naturist recomandat: produse apicole, amestec de plante medicinale (tonice respiratorii si cardiovasculare, sedative, antistres, vitaminizante), exercitii de gimnastica respiratorie.
Rezultate:
- dupa 1½ luni de tratament: senzatie neta de usurare a respiratiei, stare generala buna (fizic si psihic), capacitate crescuta de efort. Continua tratamentul cu plante medicinale.

3. I. R., 40 ani, sex masculin
Simptome: astenie, dureri intense în zona ficatului (cu iradiere în spate) si a stomacului, senzatie de gust amar dimineata, cefalee occipitala stânga, sete mare. Nu poate mânca alimente grase sau picante si nici prajeli. Psihic: stare de iritabilitate.
Diagnostic: steatoza hepatica, gastroduodenita, reflux gastro-esofagian, spondiloza cervicala.
Tratament naturist recomandat: plante medicinale cu efect hepatoprotector si antiacid, tinctura pentru Meridianul Ficat, produse apicole. Regim alimentar de dezintoxicare si de crutare hepatica.
Rezultate: dupa o luna de tratament, starea generala este net ameliorata, capacitatea de efort a crescut, iar durerile în zona ficatului au diminuat. Din punct de vedere psihic, este mai echilibrat, mai linistit. Continua sa ia plante medicinale.

4. M.S., 38 ani, sex feminin
Simptome: diaree sangvinolenta.
Diagnostic: rectocolita ulcero-hemoragica (dupa efectuarea unei colonoscopii), pentru care a urmat tratament alopat, cu ameliorari temporare.
Tratament naturist recomandat: amestecuri de plante medicinale de uz intern si extern, dieta adecvata.
Rezultate:
- dupa o luna de la începerea tratamentului naturist, colonoscopia arata un aspect net ameliorat, cu persistenta unei hiperemii a mucoasei colo-rectale
- dupa 5 luni de tratament: absenta scaunelor sangvinolente, stare generala foarte buna
- dupa 7 luni de tratament: colonoscopia arata absenta semnelor endoscopice de rectocolita ulcero-hemoragica.

5. V. P., 20 ani, sex feminin
Simptome: 3-4 scaune zilnic, cu sânge proaspat.
Diagnostic: rectocolita ulcero-hemoragica (confirmata prin colonoscopie cu biopsie).
Tratament naturist recomandat: amestec de plante medicinale cu efect hemostatic, antiinflamator, pentru uz intern si extern (clisme).
Rezultate:
- dupa 3 luni de tratament intensiv, stare generala buna, are 2 scaune pe zi, se simte foarte bine când face clismele. Rectosigmoidoscopia arata un aspect net ameliorat (a mai ramas o singura ulceratie mai mare si câteva mai mici), iar biopsia de mucoasa arata: "leziuni de inflamatie cronica cu activitate usoara, non-eroziva".

6. D. B., 8 ani, sex feminin
Diagnostic: diabet zaharat tip I (insulino-dependent).
Clinic: abdomen marit de volum (echografic - dilatarea vaselor hepatice si splenice).
Investigatii: cetonemie, cetonurie, glicozurie.
Tratament naturist recomandat: amestecuri din plante (românesti si indiene - din medicina Ayurveda) cu efect hipoglicemiant, dieta adecvata.
Rezultate: dupa 4 luni de tratament, doza de insulina necesara s-a redus si se mentine la o valoare stabila. Abdomenul s-a micsorat în volum, se simte mai bine, e mai plina de energie.

7. S. M., 32 ani, sex feminin; casatorita, un copil.
Simptome: hemoragii disfunctionale (meno-metroragii), dismenoree.
Diagnostic: endometrita necrotico-hemoragica (rezultat anatomo-patologic în urma chiuretajului bioptic). A facut tratament cu hormoni de sinteza, în momentul consultatiei se afla sub tratament cu Orgametril, pe care se temea sa-l întrerupa, pentru ca hemoragia uterina sa nu se agraveze. Medicul ginecolog i-a propus histerectomie pentru oprirea hemoragiei.
Tratament naturist recomandat: amestec de plante cu efect hemostatic, antiinflamator, antifibromatos, tonice uterine, produse gemoterapice, regim alimentar cu evitarea condimentelor, bogat în antioxidanti naturali.
Rezultate:
- la prima menstruatie aparuta dupa ce a început sa ia amestecurile de plante, sângerarea a fost ceva mai abundenta. Cu toate acestea, ea a renuntat sa mai ia Orgametril.
- la a doua luna de când a început tratamentul (fara a mai lua hormoni de sinteza), menstruatia a decurs perfect, fara prelungirea hemoragiei
În prezent, continua tratamentul cu plante medicinale, are o stare generala buna, nu se mai pune problema unei histerectomii.

8. E. A., 35 ani, sex feminin
Simptome: hemoragii uterine disfunctionale (meno-metroragii abundente, de aproximativ 8 luni), dureri în fosa iliaca dreapta.
Diagnostic: fibrom uterin, chist ovar drept de 2,7 cm.
Tratament naturist recomandat: plante medicinale hemostatice, antifibromatoase, astringente, antiinflamatoare.
Rezultate: dupa 8 zile de tratament cu plante medicinale, hemoragia uterina (care dura de 2 saptamâni) s-a oprit. Continua tratamentul cu plante medicinale, respecta si indicatiile de dieta recomandata. Ciclul menstrual începe sa se regleze.

9. N. S., 51 ani, sex feminin
Simptome: dureri în abdomenul inferior (fosele iliace, hipogastru), dureri puternice în interiorul bazinului, mai ales la eliminarea scaunului, dureri profunde la contact sexual. Ciclu menstrual prelungit, cu dureri.
Diagnostic: chist ovar drept de 7,5 cm /6,2 cm (la examen echografic: "formatiune hipoecogena, difuz delimitata, cu structura neomogena, predominant hipoecogena, cu dezvoltare pâna retrouterin, cu aspect de proces macrolezional, fara a putea preciza daca este inflamator sau proliferativ").
Tratament naturist recomandat: plante medicinale cu efect antiinflamator, dezobstruant limfatic, antitumoral - în uz intern si extern (cataplasme abdominale, spalaturi vaginale), supozitoare antiinflamatoare; produse apicole, regim alimentar adecvat, psihoterapie sugestiva. De mentionat ca nu a luat nici un fel de medicatie alopata.
Rezultate confirmate prin echografia pelvina:
- dupa 14 zile de tratament: chist ovar drept de 5,4 cm /4,5 cm, cu aspect asemanator.
- dupa 1 ½ luni de tratament, ovar drept de 38/25 mm, cu o formatiune transonica cu diametrul de 30 mm.
- dupa 3 luni de tratament: reface echografia pelvina, la acelasi echograf si acelasi medic, iar aspectul ovarelor si al uterului este perfect normal.

10. S.O., 32 ani, sex feminin
Diagnostic: carcinom de col uterin (frotiu Papanicolau III D - displazie moderata, CIN II - metaplazie pavimentoasa cu discarioze moderate, celule scuamoase atipice H-SIL)
Tratament naturist recomandat: amestec de plante medicinale de uz intern si extern (spalaturi vaginale), dieta specifica (regim Oshawa).
Rezultate:
- dupa 3 luni de tratament naturist: aspect net ameliorat la frotiu Papanicolau (celule scuamoase atipice ASCUS)
- dupa 6 luni de tratament - frotiu Papanicolau II, epiteliu pavimentos ASCUS
- dupa un an de la începerea tratamentului: analize perfect normale, stare generala foarte buna

11. D. G., 74 ani, sex feminin
Simptome: dureri articulare la nivelul umerilor, genunchilor, coloanei vertebrale, cu sensibilitate la frig si umezeala.
Diagnostic: poliartroza.
Tratament naturist recomandat: dieta bogata în fructe si legume proaspete (cu efect antioxidant), amestec de plante cu efect antireumatic, antialgic, unguente din plante medicinale, tratament cu venin de albine.
Rezultate:
- dupa o luna de tratament: durerile articulare în general ameliorate, dar persista durerile de genunchi, anchiloza la nivelul spatelui, în special noaptea si la repaus
- dupa 2 luni de tratament: durerile foarte mult ameliorate, continua tratamentul cu masaj si venin de albine în punctele locale dureroase.

12. G. A., 44 ani, sex masculin
Simptome: tulburari de mers, tulburari de coordonare, scaderea fortei musculare în mâna si piciorul drept, pareza faciala dreapta, tulburari de vorbire, tremuraturi.
RMN spinal cervical: fenomene de suferinta medulara cervicala C4-C7 (mielita).
Diagnostic: scleroza multipla (pensionat cu acest diagnostic).
A facut tratament cu Solumedrol, cu neta ameliorare (tremuraturile au disparut), apoi a luat Baclofen.
Tratament naturist recomandat: dieta adecvata, tratament cu plante medicinale si produse apicole, tratament cu venin de albine.
Rezultate:
- dupa o luna de tratament: stare generala mult mai buna, are mai multa încredere în el, uneori seara îi apare o spasticitate pe piciorul drept, a redus considerabil fumatul
- dupa 2 luni de tratament: usoare tulburari de coordonare la nivelul piciorului drept, în prezent continua tratamentul cu venin de albine

13. D. A., 63 ani, sex feminin
Simptome : stare depresiva-anxioasa, somnolenta, cosmaruri.
Diagnostic: depresie, tulburari circulatorii cerebrale, spondiloza cervicala, HTA oscilanta, osteoporoza (risc mare de fractura).
Tratament naturist recomandat: tincturi din plante medicinale, amestec de plante antidepresive, produse apicole, suplimente nutritive bogate în minerale si vitamine.
Rezultate:
- dupa o luna de tratament: stare generala ameliorata, mai are foarte rar stari depresive, acuza în schimb tinitus (zgomote în urechi), bufeuri.
- dupa 2 luni de tratament: fara stari depresive, are mai multa încredere în ea, continua tratamentul cu plante medicinale. Osteodensitometrie: demineralizarea nu a mai avansat.

14. M. V., 34 ani, sex feminin
Simptome: eruptie foarte pruriginoasa la nivelul membrelor inferioare, cu caracter migrator.
Diagnostic: urticarie de stres (nu s-a gasit nici un alergen responsabil).
Tratament naturist recomandat: regim alimentar adecvat (naturist), amestec de plante medicinale de uz intern.
Rezultate:
- dupa 1½ luni de tratament: leziunile cutanate disparute, stare generala buna.

15. B. A., 27 ani, sex feminin
Simptome: ochi rosu, hemoragie subconjunctivala, hiperlacrimare, secretie oculara.
Diagnostic: conjunctivita ochi drept. Cu 3 saptamâni în urma, a folosit un colir antibiotic, dar nu a observat nici un efect. A mai încercat un alt antibiotic topic, dar nu a reactionat nici la acesta.
Tratament naturist recomandat: spalaturi si comprese cu macerat preparat din amestec de plante antiinflamatoare si antibiotice, gel de aloe - aplicatii locale.
Rezultate: dupa 5 zile de tratament, ochiul arata perfect normal.

 

Calendarul plantelor medicinale

LUNA FEBRUARIE

În această lună se pot recolta următoarele plante medicinale:

Brad (Abies alba) - frunze (ace)
Brusture (Arctium lappa) - rădăcină
Ciuboţica-cucului (Primula officinalis) - rădăcină
+ Ferigă (Dryopterix filix-mas) - rizomi
Mesteacăn (Betula alba) - scoarţă
Osul-iepurelui (Ononis spinosa) - rădăcină
Pătlagină (Plantago sp.) - rădăcină
Pin (Pinus silvestris) - frunze (ace)
Salcie (Salix alba) - scoarţă
Saschiu (Vinca minor) - partea aeriană
Stejar (Quercus robur) - fructe (ghindă)
Toporaşi (Viola odorata) - flori
Urechelniţă (Sempervivum tectorum) - partea aeriană
Vâsc (Viscum album) - ramuri cu frunze

 

De reţinut!

Recoltarea este bine să se facă pe timp frumos şi uscat, dimineaţa după ce s-a ridicat roua sau după-amiaza. Nu se recoltează plantele din zonele poluate sau terenuri cu îngrăşăminte chimice.
După recoltare, plantele nu vor fi spălate (cu excepţia rădăcinilor, care se ţin sub un jet de apă rece, până se curăţă de resturile de pământ; apoi se despică şi se pot usca).
Pentru uscare, plantele se pun pe rafturi de sită, în strat subţire, la loc întunecos, aerisit, la temperatura de 20°C, fără praf. Unele plante se pot lega în bucheţele suspendate şi pot fi lăsate să se usuce astfel.

 

 

Promovare pe internet Semnatura electronica

Lucraţi în domeniul medicinei naturiste şi doriţi să fiţi găsit uşor de pacienţi în paginile acestui site?
Completaţi următorul formular, expediaţi-l şi datele d-voastră vor fi înscrise, după o procesare prealabilă, în lista noastră de practicieni.
Click aici pentru completare formular înscriere.


APIFITOTERAPIE

Practicieni din România

JUDEŢ
Numele şi specialitatea
Adresa
Telefon şi fax
E-mail şi website
Observaţii
BUCUREŞTI
 
Dr. Carmen Badea
medic primar medicină de familie
competenţă în acupunctură, homeopatie, apifitoterapie

Cabinet Medical Individual Dr. Badea Carmen
Str. Giuseppe Garibaldi nr. 20, sector 2, Bucureşti

Tel. 0747.308112

medicină de familie, consultaţii şi tratamente pentru acupunctură,
homeopatie, apifitoterapie
Program:
Luni, miercuri, vineri 8-14
Marţi, joi: 13-19

Dr. Daniela Buşneag
competenţă în apifitoterapie, homeopatie
Cabinet medical Fitoterapie
SC Fares Bio Medical SRL
Str. C.A.Rosetti nr. 31 Sector 2 Bucureşti

Tel. 0756.022850
Tel. 021.3173896 (secretariat)

www.centrul-apiterapia.ro

Program:
Luni, Miercuri, Vineri 9.00-15.00
Marţi, Joi 14.00-20.00
Dr. Otilia Crăciun
medic specialist medicină de familie
competenţă în homeopatie, apifitoterapie şi echografie generală
CMI Dr. Otilia Crăciun
Bd. Ion Mihalache nr. 327, Bl. 12 Sc. D, Ap. 97, Sector 1, Bucureşti
Tel. 021.6664447
consultaţii apifitoterapie, homeopatie, medicină de familie
Program:
Luni 8-13, Marţi 13-18, Miercuri 12-17/alternativ 15-20, Joi 15-20, Vineri 8-13/alternativ 15-20
Dr. Andreea Dragomirescu
medic specialist medicină de familie
competenţă în apifitoterapie şi homeopatie
Centrul naturist Raphael Medica/ Steaua Divină
Bd. Dimitrie Pompei nr. 3-5,
Sector 2, Bucureşti

Tel. 0723.366257
021.2331950
0733.014160

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.steaua-divina.ro

consultaţii apifitoterapie,
ayurveda, dietoterapie, iridologie
Prof. Dr. Farm. Viorica Istudor
coordonator competenţă de apifitoterapie
Şefa Catedrei de Farmacognozie-Fitochimie-Fitoterapie
a UMF „Carol Davila” Bucureşti
vicepreşedinte al Societăţii Române de Apiterapie
Catedra de Farmacognozie-Fitochimie-Fitoterapie
UMF „Carol Davila” Bucureşti
Str. Traian Vuia nr. 6 Sector 2 Bucureşti
Tel. 021.2107557, 2107558
int. 224, 225
Fax 021.2112730
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
autoare a 3 volume de Farmacognozie, Fitochimie, Fitoterapie şi a numeroase lucrări ştiinţifice în domeniu

Dr. Bioch. Cristina Mateescu
cercetător ştiinţiific
membru al Comisiei de Apiterapie a APIMONDIA
director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură
Bd. Ficusului nr. 42, Sector 1, Bucureşti
Tel şi fax 021.2320287
021.2325060
021.2325560
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
autoare a lucrării Apiterapia sau cum să folosim produsele stupului pentru sănătate; face parte din Comisia de Apiterapie a APIMONDIA de peste 10 ani, participând ca moderator la numeroase manifestări de apiterapie din întreaga lume

Dr. Cristina Pavel
medic specialist medicină de familie
competenţă în apifitoterapie, acupunctură şi homeopatie

Centrul naturist Santo Raphael
Bd. Dimitrie Pompei nr. 3-5,
Sector 2, Bucureşti

Tel. 0722.968.470
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.apifitoterapie.ro

consultaţii şi tratamente apifitoterapie, ayurveda, medicină cuantică
Dr. Violeta Pârvu
medic specialist medicină de familie
competenţă în apifitoterapie
Centrul naturist Raphael Medica/ Steaua Divină
Bd. Dimitrie Pompei nr. 3-5,
Sector 2, Bucureşti

Tel. 0726.206.397
021.2331950
0733.014160
www.steaua-divina.ro

consultaţii apifitoterapie, ayurveda, biorezonanţă
Dr. Luminiţa Pichiu
medic, specializare în Medicină Tradiţională Chineză la Universitatea de Medicină şi Farmacie Tradiţionala Chineză Nanjing, China;
competenţă în acupunctură şi apifitoterapie
Cabinet PIQ Clinic
Bd.Dacia nr 38, et 1, ap 2, sector 1,
Bucureşti

Tel. 0722.272888
0723.396000
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.piqclinic.ro

consultaţii şi tratamente de apifitoterapie şi acupunctură
Dr. Alice Popescu
medic specialist medicină de familie
competenţă în acupunctură şi apifitoterapie
Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă, Şos. Panduri nr. 20, Sect. 5, Bucureşti

Tel. 0722.387983
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
consultaţii şi tratamente de apifitoterapie şi acupunctură

Dr. Ştefan Stângaciu
medic specialist medicină de familie
competenţă în acupunctură şi apifitoterapie
preşedinte al Societăţii Germane de Apiterapie
preşedinte al Societăţii Române de Apiterapie
vicepreşedinte al Asociaţiei Francofone de Apiterapie

Centrul de apiterapie de la Mereni, jud. Dâmboviţa

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.apitherapy.com
www.apiterapie.ro
www.apitherapie.de
cursuri de pregătire în domeniul apiterapiei, pentru medici şi alte categorii de profesii; participant (de multe ori ca preşedinte sau moderator) la numeroase manifestări ştiinţifice pe teme de apiterapie din întreaga lume
Dr. Grigore Şeremet
medic specialist boli interne
Cabinet medical Bio Api Med Bucureşti
Str. Cobadin nr. 1 Bl. P19A Sc. 1 Ap. 3 parter, interfon 03C, Sector 5 Bucureşti


Tel. 021.4211363
0721.447282

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.seremet.ro

consultaţii şi tratamente apiterapie, acupunctură, terapie manuală, terapie cuantică, terapie reiki, homeopatie, hirudoterapie
Dr. Iulia Violeta Vlad
medic specialist medicină de familie
competenţă în apifitoterapie şi acupunctură
Cabinet medical Resonance Systems
Str. Spătarul Preda nr. 21 Bl. 129A Sc. 3 Ap. 65
Sector 5 Bucureşti
Tel. 021.4248320
0722.564120
www.medical-resonance.com
consultaţii apifitoterapie, biorezonanţă (CORE INERGETIX), ayurveda, acupunctură
ARAD
Dr. Mihaela Orodan Leucian
medic primar medicină de urgenţă
competenţă în ecografie generală, apifitoterapie,
homeopatie, medicină cuantică
SC Apimedica SRL
Str. Mihai Eminescu nr. 51, Arad
Tel. 0257.282702
0744.606513
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.apimedica.ro

consultaţii şi tratamente prin biorezonanţă, apifitoterapie, homeopatie
Program:
Luni, miercuri, vineri 8.00-16.00
Marţi, joi 12-19.30

BRAŞOV
Dr. Laura Nicoleta Zainescu
medic medicină generală
competenţă în apifitoterapie şi homeopatie
Kronmedica SRL Braşov
Str. Ciprian Porumbescu
Tel. 0722.912039
www.kronmedica.eu
consultaţii apifitoterapie şi homeopatie
Program:
Luni, miercuri 13.30-17.30
Marti, joi, vineri 8.30-12.30
CLUJ
Dr. Ramona Niculina Moldovan Jurcău
medic specialist medicină de familie, medicină internă
competenţă în acupunctură, apifitoterapie, homeopatie, gemoterapie

Centrul de Medicină Tradiţională
Rai Mina Med-Plant
Str. Moţilor, nr.44, ap.3, Cluj-Napoca

Tel. 0745.518470
0758.063096
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
consultaţii şi tratamente acupunctură, apifitoterapie, gemoterapie,
homeopatie; terapie manuală, masaj

Dr. Monica Maria Paşcalău
medic rezident medicină de familie
competenţă în apifitoterapie, acupunctură, homeopatie şi medicină de întreprindere

Cabinet Raphael Medica Cluj Napoca
Str. Moţilor, nr.93, ap.5,
Cluj Napoca

Tel. 0742.030545
0788.626078
consultaţii cu aparatură de biorezonanţă, tratamente cu plante medicinale, terapii naturale pentru dezintoxicarea organismului, terapii de regenerare şi reîntinerire, terapia Ornish, terapia Gerson, terapii utilizate în medicina indiană Ayurveda
Program:
Luni 11-14, Marţi 11-15; Miercuri 9-15; Sâmbătă 9-14
Dr. Ramona Grosu
medic medicină generală
competenţă în apifitoterapie, acupunctură
Cabinet de Acupunctură, Fitoterapie şi Medicină Generală
Str. Vasile Alecsandri nr. 8/3, Cluj Napoca
Tel./Fax 0264.594282
Mobil 0741.621406
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
consultaţii de acupunctură, fitoterapie şi medicină generală
CONSTANŢA
Dr. Adina Meşter
medic primar medicină de familie
competenţă în ecografie generală, acupunctură, apifitoterapie, homeopatie, medicină de întreprindere

C.M.I. Dr. Meşter Adina
Str. Mihail Kogălniceanu nr.27, Constanţa

Tel. 0341.454177
0770.511110
www.romedic.ro/cmi-dr-mester-adina

consultaţii şi tratamente de medicină generală, homeopatie,
apifitoterapie, acupunctură, ecografie generală, servicii de medicina muncii, tratamente cu lumină polarizată (bioptron), argiloterapie
Program:
Luni, Miercuri 14-19
Marti, Joi, Vineri 8-13

GALAŢI
Dr. Cristina Aoşan
medic specialist medicină de familie
competenţă în apifitoterapie şi acupunctură
vicepreşedinte al Societăţii Române de Apiterapie
membru al Comisiei de Apiterapie a APIMONDIA
Vîrlezi
jud. Galaţi
cod 807330


Tel. 0788.899566,
Marţi-Vineri 10-12
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.aosan.com
www.melidava.ro

autoare a numeroase lucrări ştiinţifice, prezentări de cazuri spectaculoase cu rezultate deosebite prin tratamente cu plante şi produse apicole
IAŞI
Dr. Evelina Adam
medic medicină generală
competenţă în apifitoterapie
Raphael Medica Iaşi
Str. General Berthelot nr.10, Iaşi

Tel. 0232.248604
www.steauadivina.com

consultaţii cu aparatură de biorezonanţă
NEAMŢ
Dr. Marinela Neagu
medic specialist medicină de familie
competenţă în apifitoterapie

SC Allnico Med SRL
Str. Mihai Eminescu Bl. M5, Târgu-Neamţ

Tel. 0233.790612
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

.
PRAHOVA
Dr. Roxana Ionescu
medic primar
(acupunctură, apifitoterapie, terapie laser, ozonoterapie. iridodiagnostic)
Policlinica Medicer
Str. Harpei nr.2 Ploieşti
Tel. 0244.526451
0744.345926
Program:
Luni-Vineri
8-20

 

Practicieni din alte ţări

Ţara
Numele şi specialitatea
Adresa
Telefon şi fax
E-mail şi website
ANGLIA
Barbara Dalby
apicultor şi apiterapeut
producător de produse apicole
PEBADALE APIARIES
37 Cecil Road, Cheshunt, Herts.
EN8 8TN England
Tel. şi fax
(44) (0) 1992.622645
Mobil: (44) (0) 7850.117082
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.pebadale.net
ARABIA SAUDITĂ
Faiz Moh'd Al Githami
apicultor şi apiterapeut
K.S.A. Makkah - P.O. Box: 3307
Tel şi fax 050-5502495
050-5540704
Mobil: 0505472757
0503838777
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
CHILE
Jorge Contador Fernandez
apiterapeut
producător de produse apicole (inclusiv venin de albine)
APITEL
Nueva Costanera 3670 -
Vitacura, Santiago, Chile
Tel. (56) (2) 2635936
Mobil: (56) (9) 3159460

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.apitel.cl
www.apitoxina.cl
Eduardo Gonzalez Riqueros
apiterapeut
BEEHEALTH
Edimburgo 513
Las Condes - Santiago Chile
Tel. mobil 56-92248740
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.beehealth.cl
FRANŢA

Claudette Raynal
apiterapeut
practician de medicină tradiţională chineză


18, Rue du Capot
69800 Saint-Priest
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
GERMANIA
Rosemarie Bort
terapeut naturist (heilpraktikerin)
vicepreşedinta Societăţii Germane de Apiterapie
Gartenbühlstrasse 33
74613 Öhringen-Baumerlenbach
Tel. 07948.941930
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
GRECIA
Demetris Selianakis
preşedinte al Centrului Ştiinţific Grec de Apiterapie
Str. Hryson 7, Acharnai, Attica, Grecia
Tel.+30.2102465921
Mobil +30.6948482233
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.apipharm.gr
JAPONIA
 
Dr. Hirofumi Naito
expert în micro-apipunctură
director al Asociaţiei Japoneze de Apiterapie (JAA)
.
(81)-55-227-5246
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Yoshihito Shibui
apiterapeut
preşedinte al Apy Therapy Taishindou
125 Noma Nasushiobara-shi Tochigi
325-0014 Japan
Tel. 0287-64-1638
Fax 0287-64-3800
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
MALAEZIA
Mohd Nuruddin Abn Manap
doctorand în ştiinţe medinale
University of Malaya
Faculty of Medicine
Department of Molecular Medicine
50603 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel. +603-79677549
Fax +603-79674957
Mobil +6017-3429217
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
PORTUGALIA
António Couto
apiterapeut
BEEFINE
Calçada Ribeiro dos Santos, 37-1°
1200-789 Lisboa
Tel. 309 972 961
Mobil 938 025 330
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.beefine.com
SLOVACIA
Prof. Assoc. Dr. Ing. Jozef Simúth, DrSc.
Director al Departamentului de Apidologie Moleculară
Institutul de Biologie Moleculară
Academia de Ştiinţe a Slovaciei
Institutul de Biologie Moleculară
Departamentul de Apidologie Moleculară

Dúbravská cesta 21
SK-845 51, Bratislava, Slovacia
Tel.+421 2 5413 1887
+421 2 5413 1927
Fax +421 2 5930 7416
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
http://imb.savba.sk/
TUNISIA
Dr. Mohamed Ridha Labidi
14, Rue de Grece Place Barcelone


Tel. şi fax (+216) 71-33-94-05
Mobil (+216) 98-29-60-28
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Pentru informaţii mai detaliate şi adrese ale unor practicieni de apiterapie de pe mapamond, consultaţi www.apitherapy.com.


ACUPUNCTURĂ

Practicieni din România

Judeţ
Numele şi specialitatea
Adresa
Telefon şi fax
E-mail şi website
Observaţii
BUCUREŞTI
Dr. Pantelimon Bărbulescu
medic primar medicină de familie
specialist in acupunctură
instructor formator medicină de familie şi acupunctură
CMI Dr. Pantelimon Bărbulescu
Str. Gr. Cobălcescu nr. 2
Parter Camera 11
Sector 1, Bucureşti
Tel. 021.2248116
Acupunctură:
Luni, Miercuri, Vineri 17-20
Medicină de familie:
Luni, Miercuri, Vineri 14-17;
Marţi, Joi 9-14
Dr. Sandu-Iulian Bergher
cercetător ştiinţific principal
vicepreşedinte al Societăţii Române de Acupunctură
instructor formator acupunctură
Clinica Timpul Armoniei
Bd. Dacia nr. 29 Et.3 intr.07 Piaţa Romană (intrare lângă hotel Duke), Bucureşti
Tel. 021.6592584
021.3149494
www.timpularmoniei.ro
.

Dr. Răzvan Ionescu
medic specialist medicină generală
competenţă în acupunctură
instructor formator acupunctură
absolvent al Colegiului de Acupunctur
ă din Shanghai

Cabinet medical Dr. Ionescu
Bd. Aviatorillor nr. 68, Sector 1, Bucureşti

Tel 021.6502286,
0725.243202
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.acupunctura-dr-ionescu.ro

Program:
Luni-Vineri 14-19
Dr. Sigismund Papp
medic primar medicină de familie
competenţă în acupunctură
Centrul naturist Santo Raphael
Bd. Dimitrie Pompei nr. 3-5,
Sector 2, Bucureşti

Tel. 021.2331950
0733.014160
www.steaua-divina.ro

consultaţii şi tratamente prin acupunctură, bowtech, biorezonanţă , masaj tuina

Dr. Alice Popescu
medic specialist medicină generală
competenţă în acupunctură şi apifitoterapie

Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă, Şos. Panduri nr. 20, Sect. 5, Bucureşti

Tel. 021.3129687 (centrala)
0722.387983
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Program:
Luni, Miercuri, Vineri 9-14
Marţi, Joi 14-18
CONSTANŢA
Dr. Cătălin Rădulescu
medic medicină generală
competenţă în acupunctură şi homeopatie

Cabinet S.C. Kattarsys SRL
Str. Panduri nr. 13, Mangalia, Jud. Constanţa

Tel. 0722.375686
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
consultaţii şi tratamente acupunctură, homeopatie, shiatsu, reiki
MUREŞ
Dr. Gabriel-Christian Chiriac
medic specialist
competenţă în acupunctură


Str. Maramureş nr. 22,
Tg. Mureş

Tel. 0265.255446
0723.629979
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

.
PRAHOVA
Dr. Roxana Ionescu
medic primar
(acupunctură, apifitoterapie, terapie laser)
Policlinica Medicer
Str. Harpei nr.2 Ploieşti
Tel. 0244.526451
0744.345926
Program:
Luni-Vineri
8-20
TIMIŞ
Dr. Dorin Claici
medic primar urolog
competenţă în acupunctură

Cabinet de Acupunctură şi Medicină Tradiţională - Dr. Claici
Str. Dr. Aurel Candea Nr. 6, Timişoara

Tel. 0256.469123
0723.171400
0748.331347
www.acumed.ro
acupunctură, reflexoterapie, masaj terapeutic, homeopatie
Program:
Luni - Vineri 10.00-19.00
Sâmbătă 10.00-13.00

 


MASAJ, KINETOTERAPIE, CABINETE COSMETICĂ

Localitatea
Numele
Adresa
Telefon şi fax
E-mail şi website
Servicii oferite şi program
BUCUREŞTI
Centrul NELI PFEIFFER APIESTETIC
Str. C. A. Rosetti nr. 31, sector 2, Bucureşti
Programări la tel.
021.317.37.91
031.805.21.49
0722.824.212
www.apiestetic.ro
tratamente cosmetice cu produse apicole
Luni-Vineri 8-20,
Sâmbătă 8-14
Ioana Bobocea
maseur

Cabinet individual Power Ki
Aleea Costineşti nr.7, bloc 4, scara B, etaj.3, ap.18, Sector 5, Bucureşti

masaj, reflexoterapie (inclusiv reflexologie vertebrală), terapie cu bioptron, electroacupunctor, ceragem, terapii energetice (reiki, pranic healing), radiestezie, inforenergetică, feng shui
Luni-vineri 10-18 Sâmbătă 10-12

Violeta Enăchescu
Bucureşti
0721.373388
masaj terapeutic tradiţional cu miere solidă
Aurelian Popescu
Bucureşti
Tel. 021.2218712
0724.999337
masaj, reflexoterapie, reiki, shiatsu
LONG LIFE CLINIC
Mr. Song Yong
Str. Borşa nr. 52, Bl. 5F Parter Ap. 21 Interfon 21, Bucureşti
Tel. 0720.757363
masaj chinezesc, reflexoterapie, qi gong
IAŞI
Smaranda Nicolaie
maseur, 8 ani experienţă
Iaşi
Tel. 0745.413565

masaj reflexogen, anticelulitic, de relaxare, de întreţinere; la cabinet sau domiciliul pacientului
Program: la solicitarea pacienţilor

PRAHOVA
Octavian Scutelnic
Kinetoterapeut, specialist în terapie manuală
Cabinet Armonie
Str. Cuza-Vodă nr. 13, bl. D6. ap. 5, Ploieşti

 


Tel. 0752.530539

îndreptarea coloanei vertebrale, restabilirea funcţiilor articulare reversibile, remedierea durerilor articulare prin terapie manuală, electropunctură, masaje, procedee şi instruire kineto
Program: zilnic orele 10-20

 

 

 

Anunţuri

Vând roi de albine- tel. 0762.444942 - dl. Mitică (Bucureşti) - iulie 2013.

 

Aveţi o firmă de produse naturiste şi doriţi să fiţi găsit uşor de cei care au nevoie de aceste produse?
Completaţi următorul formular, expediaţi-l şi datele d-voastră vor fi înscrise după o procesare prealabilă în lista noastră de adrese utile.
Click aici pentru completare formular înscriere.

§ OBSERVAŢIE:
Din dorinţa de a-i ajuta pe producătorii apicoli şi pe proprietarii de plafare să-şi popularizeze activitatea, i-am înscris pe acest site pe toţi cei care ne-au trimis mail-uri. Pe unii dintre ei îi cunoaştem şi putem garanta pentru produsele lor, la alţii însă, nu am avut cum să verificăm adevărul informaţiilor trimise prin mail. De aceea, dorim să diferenţiem cumva cele două categorii, astfel încât persoanele ale căror anunţuri NU LE-AM PUTUT VERIFICA au în dreptul lor un semn de paragraf §.


Societăţi şi alte instituţii publice:

Nume
Adresa
Telefon, e-mail, website
Observaţii
Institutul de Cercetare-Dezvoltare
pentru Apicultură (ICDA)
Bd. Ficusului 42, Sect.1, Bucureşti, cod 71544
Tel. 021.2325060
Fax 021.2320287
Unicul institut de profil din ţară care oferă: mătci de albine selecţionate, produse apiterapeutice, suplimente nutriţionale, medicamente de uz apicol, consultanţă de specialitateCentrul de Apiterapie al ICDA

Str. C. A. Rosetti nr. 31, sector 2, Bucureşti
Tel. 021.3173896 (secretariat)
www.centrul-apiterapia.ro
În cadrul policlinicii există cabinete medicale de diferite specialităţi.


Institutul Naţional de Medicină
Complementară şi Alternativă
(fostul Centru de Acupunctură şi Homeopatie)

Şos. Panduri nr. 22, Sect. 5, Bucureşti
Tel. 021.4102419, 021.2127906 (centrala),
021.312.96.87
021.650.42.44
021.650.65.10
Fax 021.312.95.45

Servicii medicale:
- asistenţă medicală, cercetare ştiinţifică în domeniile acupunctură, homeopatie; mijloace terapeutice tradiţionale extrem-orientale.
Servicii de Medicină Complementară:
- acupunctură, moxă şi microsistemele acupuncturale (auriculopunctura, craniopunctura, manopunctura şi pedopunctura), electroacupunctură, laseracupunctură şi laserterapie de joasă şi infrajoasă energie

- fitoterapie, homeopatie, psihoterapie şi psihodiagnostic MTEO

Societatea Română de Acupunctură
Preşedinte: Prof. Dr. Dumitru Constantin
-
- organizează câte un congres anual
Societatea Română de Apiterapie
Preşedinte: Dr. Ştefan Stângaciu
-
- se organizează câte un congres anual şi cursuri periodice de apiterapie şi apipunctură
Societatea Română de Homeopatie
Preşedinte: Dr. Doina Pavlovschi
-

-organizează câte un congres anual

Asociaţia Română a Medicilor Fitoterapeuţi
Preşedinte: Prof. Dr. Pavel Chirilă
Str. C. A. Rosetti nr. 20, Et.1 Ap.2 Sector 1 Bucureşti
www.fitoromedic.ro
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
http://www.editurachristiana.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=134:o-asociatie-pentru-medicii-si-farmacistii-pasionati-de-fitoterapie-&catid=26:cuvantul-christianei&Itemid=98
- se organizează şedinţe lunare cu prezentări de cazuri şi discuţii despre tratamente fitoterapeutice specifice pentru diferite boli
-se organizează câte un congres anual

Magazine de produse naturale şi producători:

Judeţ
Nume
Adresa

Telefon şi fax
E-mail şi website

Produse
BUCUREŞTI
 
 
 


ANIMA PLANT

Bucureşti
Tel. 0374.048574, 0745.044.553
www.animaplant.ro

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
furnizor de plante medicinale de foarte bună calitate

Farmacia APIFARM
Farm. Pr. Angela Ilina (Director)

Str. C. A. Rosetti nr. 31, sector 2, Bucureşti
Tel. 021.3173677
Fax 021.3173890
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
bine aprovizionată cu toată gama de produse apicole produse de ICDA şi SC Complex Apicol;
are laborator farmaceutic cu produse apiterapeutice magistrale
AQUA NANO
Bucureşti

Tel. 0767.287306,
0734.394338
www.coloidale.ro

produse cu metale coloidale şi alte suplimente alimentare şi cosmetice naturale, de foarte bună calitate
ARMONIE CU NATURA
Bucureşti
Tel. 0726.212877
(orele 10-18)
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.armoniecunatura.ro
magazin online de alimente naturale, ecologice (cereale, leguminoase, alge, îndulcitori naturali, sosuri, alimente curative); aici găsiţi foarte multe ingrediente din bucătăria japoneză (fasole azuki, alge kombu, sushi nori, wakame, agar agar, sosuri de soia, umeboshi, rădăcină de lotus, ciuperci shiitake etc.)
NATURALIA
Magazine:
1. Calea Floreasca 25A, Sector 1
2. Calea Moşilor 189 (în staţia de troleu 66 Bd. Carol), Sector 2
3. Str. Colţei 26
4. Str. Erou Mircea Marinescu nr. 8, Voluntari, Ilfov
magazine naturiste cu alimente de foarte bună calitate şi remedii fitoterapeutice
Centrul naturist
SANTO RAPHAEL/STEAUA DIVINĂ
Bd. Dimitrie Pompei nr. 3-5, Sector 2, Bucureşti
Tel. 021.2331950
0733.014160
Fax 021.2322245
www.steaua-divina.ro
producător de produse naturiste (amestecuri de plante medicinale, tincturi, siropuri, capsule, unguente), importator de plante ayurvedice
Program: Luni-vineri 9.00-19.00
STAR AYURVEDA
Magazin Ayurveda
Bd. Carol I nr. 46 (vizavi de Biserica Armenească)
plafar cu produse ayurvedice
URIEL COMPANY SRL
B-dul Ion Mihalache nr. 60, stand 17, sector 1, Bucureşti (fosta Piaţă 1 MAI)
Tel. 0788.021921
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.bionatura.ro
magazin virtual de produse naturiste;
La noi găsiţi o gamă variată de produse naturiste: produse apicole, alimente naturiste, unguente, produse cosmetice, tincturi, ceaiuri, suplimente nutritive, siropuri etc.
Program: non-stop
BIHOR
Poienii de Jos nr. 24, jud. Bihor
Tel. 0745.871391 0726.185873
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.farmanatpoieni.ro
plante medicinale si tratamente naturiste
(untul-pământului, ghinţură, brânca-ursului, mărul-lupului (uz extern), ienupăr), ceaiuri combinate (gastric, pulmonar, hepatic, renal, obezitate,
tiroidian, pancreatic)
Program: 9.00-20.00
CLUJ
CASA BIO
Magazin: Str. Republicii nr. 5, Cluj-Napoca


Tel. 0264.406404
www.casabio.ro

magazin cu produse alimentare bio (alimentare, certificate ecologic) în Cluj-Napoca şi magazin online
DÂMBOVIŢA

Magazin naturist, bl.8.parter, Titu

Tel. 0727.714201
0723.227644

ceaiuri, tincturi, suplimente nutritive, tonice, adaptogene, cosmetice naturale, produse pentru slăbit, produse pentru copii, siropuri naturale, produse din soia, cereale, produse aromoterapie, fructe confiate sau proaspete, cărţi
Program: zilnic 10-18, sâmbătă 8-14, duminică închis

MARAMUREŞ

APILAND SRL
Ovidiu Bodea
(Director)

B-dul Unirii 23, Baia Mare


Pentru comenzi:
Tel. 0362.415075
0741.402092
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.apiland.ro
www.laptisordematca.ro


polen poliflor şi monofloral; păstură, lăptişor de matcă crud, neprelucrat

Livrarea se face prin colet poştal, cu plata ramburs.
Produsele se găsesc şi în plafarele din ţară.

MINUNAT SRL
Aleea Jupiter nr.2, Baia Mare
Tel. 0724.546817
www.produseapicole.ro
magazin online de produse naturale, bio, stimulatoare ale potenţei, detoxifiante
MUREŞ
Str. Petofi Sandor Bl. c1/14, Sovata
Tel. 0265.570306
plafar

Apicultori din România, produse apicole:

Judeţ
Localitate
Nume
Adresa
Telefon şi fax
E-mail şi website
Produse
BUCUREŞTI
Bucureşti
Daniel Enache
S.C. DAROM COM SRL
Şos. Bucureşti-Ploieşti 36-40, Ap. 29, Sector 1, Bucureşti


Tel./Fax 021.2320414
Mobil 0747.289808
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

miere şi alte produse apicole
CLUJ
com. Floreşti
Sat Luna de Sus,
Str. Principală nr. 439
com. Floreşti, jud. Cluj
Contact:
Radu Pandrea - manager
Tel. 0264.266800
0722.897228
0745.303049
miere, polen, apilarnil, lăptişor, ceară, propolis
echipamente şi utilaje pentru apicultură
GALAŢI
Galaţi
Galaţi
Tel. 0744.651688
miere de salcâm, tei, polifloră
GORJ
Tg. Jiu


Prof. Vasile Andriţoiu

lector ANATECOR
apicultor şi apiterapeut
S.C. Stupina SRL
Cabinet APYREGIA IMUNOSTIM

Tg. Jiu, Str. Unirii, Bl. 36, Sc. 3, Ap. 45, jud. Gorj
0253.212104
0253.270221
0745.529646
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
reţete proprii din produse apicole pentru tratarea infertilităţii şi a multor boli
PRAHOVA
Ploieşti
Ploieşti, Str. Malu Roşu nr. 124, Bl. 11A, Et. 2, Ap. 9, jud. Prahova
Tel. 0741.072544; 0244.531943 (acasă)
miere cu polen şi lăptişor de matcă
SĂLAJ
com. Garbou
Larg Ioan §
apicultorsat Calacea, nr 112, comuna Garbou,
jud Sălaj

Tel. 0745.778988
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
miere de salcâm şi polifloră, propolis, polen
TIMIŞ
Timişoara


Dr. Ciobănaş Cornel
medic veterinar şi apicultor

Timişoara, Str. Drubeta nr. 76
Tel. 0256.480484
0727.325842
miere de salcâm, tei, polifloră
CLUJ
Cluj-Napoca
Galea Ioan Călin §
producător
Cluj-Napoca, str.Viilor nr 15, bl.8F, ap. 29
Tel. 0740.234350
polen uscat şi crud, apilarnil, propolis, miere, miere în fagure, capace din
descăpăcire, păstură.
BUZĂU
Buzău
B-dul Nicolae Bălcescu, bl. 8, ap. 39, etj. 9, mun. Buzău, jud. Buzău
Tel. 0238.712809
0726.184950
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

miere florală, polen uscat în condiţii asistate, păstură, propolis, miere în faguri, căpăceală de fagure, venin de albine cristalizat, lăptişor de matcă, apilarnil, roiuri, familii de albine.
Program: 08.00-22.00

Ferma apicolă deţinută are certificat sanitar-veterinar şi de sănătate a alimentelor, iar activitatea în stupină, precum şi produsele obţinute sunt conforme standardelor Uniunii Europene, fiind insoţite de certificat de calitate/conformitate stipulate în normele STAS.

CARAŞ SEVERIN
Ilidia
Ilidia, Caraş Severin
Tel. 0721.216817
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
miere diverse sortimente
BACĂU
Bacău
.
Tel. 0234.579438
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
produse apicole BIO (certificare internaţională); diferite reţete api-terapeutice; toate produsele apicole brute (direct din stupină)
Program: după ora 17.00
TULCEA
com. Ostrov


Stanciu Nicuşor

apicultor

com. Ostrov, jud. Tulcea
Tel. 0727.915837; 0741.603919
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

miere de rapiţă, salcâm, coriandru, tei, floarea-soarelui, izmă, polifloră; polen, propolis.


Producători din alte ţări:

Ţara
Nume
Adresa
Tel şi fax
E-mail şi website
Produse
ARGENTINA
Prof. Nestor Urtubey
FARMACIA DEL LAGO
Blvd. Picaflores y Av. Las Palmeras
Villa Turistica del Lago
4220 Las Termas de Rio Hondo
Santiago del Estero - Argentina
Tel./Fax 0054-3858-423154
0054-3858-423774
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
produse din venin de albine
BRAZILIA
Jose Alexandre Silva de Abreu
PHARMANECTAR
Rua Pernambuco 1066 - Belo Horizonte
Minas Gerais - Brasil - CEP 30130-151
Tel. 55.31.3261.4028
Fax 55.31.3261.4886
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.pharmanectar.com.br
produse apiterapeutice de foarte bună calitate, din propolis brazilian verde şi roşu
CANADA
Michael Simics
APITRONIC SERVICES
9611 No. 4 Road
Richmond, BC, V7A 2Z1, Canada
Tel. (604) 271-9414
Fax (604) 271-9414
Toll Fee: 1-877-754-9414 (VISA&MC orders)
produse apicole, cărţi, protocoale terapeutice
CHILE
Ronald Huber
COLMENA HUBER
Errazuriz 30, Buin/ Providencia 2528-L48
Santiago Chile
Tel. (562) 259-0873
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.colmenahuber.cl
magazin online de produse apicole
Enrique Saldias Navarro
APIHERBAL
Av. Providencia 1705 Of. F (2 Piso)
Tel. 2363236 - Providencia
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.apiherbal.cl
produse apicole şi fitoterapeutice
Hugo Moraga Fuentes
LA PICA DE LA ABEJA
Ruta 225, km 28,5
Ensenada - Puerto Varas - Chile
Casilla Correo 882
Tel. şi fax 56-65-330137
Mobil: 0-98731582
www.lapicadelaabeja.cl
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
produse apicole
FRANŢA
Marcel Fratta
LABORATOIRES LANDAIS
4, rue principale - Clere-Les-Pins, France
Tel. 0247-246-220
Fax 0247-242-838
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.laidabeille.com
produse apicole BIO (miere, lăptişor de matcă, propolis, păstură)
Certificat ECOCERT
GEORGIA
NEW TECHNIQUES LABORATORY LTD
Kate Gurasashvili
47, Mtskheta Str.
Tbilisi, Georgia, 0179
Tel. şi fax (+995 32) 99 87 37
Mobil (+995 99) 10 11 77
venin de albine pulbere
GERMANIA
WACHSWERK
Otto Dirk-Hinrich

Schmachtenbergsrasse 174
D-45219 Essen-
Kettwig

Tel. 0 20 54/12 47 26
Telefax 0 20 54/12 47 27
Mobil: 0 171/8 92 09 04
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.wachswerk.de
foiţe de ceară pentru fizioterapie
POLONIA
APIPOL
Dir. Jacek Repec
Przedsiebiorstwo Pszczelarskie "Apipol-Krakow" Spolka z.o.o.
32-410 Dobczyce, Brzaczowice 1
Tel. (12)-271-20-21
Fax (12)-271-20-23
kom. +48 603 64 79 33
produse din polen, miere, propolis şi lăptişor de matcă
SLOVENIA
MEDEX
Ales Mizigoj (Advisor to the President)
MEDEX
Magazin: Miklosiceva 30
Ljubljana, Slovenija
Tel. +386 1 475 75 00
Fax +386 1 475 75 22
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.medex.si
miere, suplimente nutritive, produse cosmetice

 


 

Link-uri utile


Apiterapie

Apiservices - Galerie virtuală de Apiterapie (în limbile: engleză, franceză, germană, spaniolă) -
www.beekeeping.com
Bază de date cu informaţii de apiterapie -
www.apitherapy.com
Site-ul Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Crescătorilor de Albine APIMONDIA -
www.beekeeping.com/apimondia/
Site-ul Societăţii Române de Apiterapie -
www.apiterapie.ro
Societatea Americană de Apiterapie -
www.apitherapy.org

Fitoterapie

Asociaţia Europeană a Fitoterapeuţilor -
www.ehpa.eu
Asociaţia Naţională pentru promovarea Medicinelor Neconvenţionale din România (AMN România) -
www.ayurvedaromania.ro
Comisia Ştiinţifică Europeană de Fitoterapie -
www.escop.com
Consiliul Botanic American -
www.herbalgram.org
Erik Gotfredsen - Bază de date cu informaţii de fitoterapie -
www.liberherbarum.com
James Duke - Bază de date cu informaţii de etnobotanică şi fitochimie -
www.ars-grin.gov/duke

 


Dicţionar de termeni medicali

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V, X, Z


Abces dentar – acumulare de puroi, cauzată de o infecţie a dintelui.
Acnee – boală de piele caracterizată de apariţia unor comedoane („coşuri”) care se pot inflama; este caracteristică la adolescenţi şi afectează mai ales faţa.
Afecţiuni virale – boli provocate de virusuri (organisme care se dezvoltă în interiorul celulelor).
Afrodiziac – plantă sau produs care tonifică sau stimulează organele genitale şi fucţia sexuală.
Alergie – răspuns exagerat al organismului, hipersensibilitate la un factor exterior. Poate fi respiratorie (provocată de substanţe precum polen, puf, insecticide etc. şi manifestată prin stări de sufocare) sau cutanată (urticaria, dermatita de contact).
Amenoree – lipsa menstruaţiei.
Analgezic – plantă sau produs care scade senzaţia de durere.
Anemie – stare generală de oboseală, datorată scăderii numărului globulelor roşii din sânge.
Anestezic – plantă sau produs care suprimă senzaţia de durere.
Antibiotic – plantă sau produs care opreşte dezvoltarea microbilor (a bacteriilor în special) şi îi distruge.
Anticoncepţionale – medicamente care împiedică ovulaţia şi apariţia unei sarcini.
Antihelmintic – plantă sau produs care determină eliminarea viermilor intestinali; sinonim cu vermifug.
Antiinflamator – plantă sau produs care combate inflamaţia (reacţia de răspuns a organismului la un agent patogen fizic, chimic sau microbian).
Antimătreaţă – plantă sau produs care combate mătreaţa (boală a pielii capului, caracterizată de apariţia unor scuame fine şi mâncărimi).
Antioxidant – plantă sau produs care blochează procesele de oxidare şi producerea de radicali liberi; ea îmbunătăţeşte oxigenarea ţesuturilor şi combate astfel îmbătrânirea lor, previne şi tratează bolile cronice degenerative, inclusiv cancerul.
Antireumatic – plantă sau produs care combate reumatismul.
Antiseptic – plantă sau produs care inhibă sau distruge microbii care se găsesc în ţesuturile vii.
Antispastic – plantă sau produs care combate spasmele muşchilor netezi din organele interne.
Antitumoral – plantă sau produs care împiedică dezvoltarea tumorilor.
Antitusiv – plantă sau produs care combate tusea.
Artrită – boală inflamatorie a unei articulaţii, manifestată prin durere locală, înroşire, încălzirea articulaţiei afectate şi mărirea volumului său.
Artroză – boală degenerativă (cronică) a articulaţiilor, manifestată prin dureri locale şi limitarea mobilităţii articulare.
Ascaridioză – boală parazitară produsă de ascarizi (limbrici).
Astenie – stare de oboseală fizică, psihică sau nervoasă.
Astm bronşic – boală caracterizată prin respiraţie şuierătoare şi foarte dificilă (în special expiraţia), produsă prin contracţia bruscă a musculaturii care comandă închiderea şi deschiderea bronhiilor.
Astringent – plantă sau produs care are un efect de strângere a ţesuturilor, de scădere a secreţiilor glandelor şi mucoaselor, de oprire a hemoragiilor capilare şi a diareei.
Ateroscleroză – boală cronică a vaselor de sânge, caracterizată prin depunerea de colesterol şi săruri minerale în pereţii arteriali, cu îngustarea lumenului acestora şi rigidizarea peretelui.
Top


Balonare – prezenţa gazelor în cantitate mare la nivelul intestinelor (se mai numeşte şi meteorism abdominal).
Blefarită – inflamaţia pleoapelor.
Boli psiho-somatice – boli organice care provin de la o cauză psihică (emoţii, stări psihice negative etc.).
Bronşită – inflamaţie acută sau cronică a bronhiilor, manifestată prin tuse (cu sau fără expectoraţie) şi dificultăţi de respiraţie.
Top


Cancer – boală gravă, caracterizată prin proliferarea necontrolată a unor celule anormale, care pot invada rapid un organ şi chiar ţesuturi aflate la distanţă.
Candida albicans – ciupercă ce determină, atunci când se multiplică excesiv în corpul uman, boala numită candidoză, caracterizată prin apariţia unor depozite albe în strat gros la nivelul mucoaselor (cavitatea bucală, faringe, intestine, anus, mucoasa genitală), care produc mâncărimi intense.
Cardiopatie ischemică – boală a inimii, caracterizată prin deficitul de hrănire al inimii cu sânge (prin îngustarea sau spasmul vaselor coronare), care poate să fie asimptomatică (evidenţiabilă doar la electrocardiogramă) sau manifestată prin dureri intense în zona inimii.
Carenţe – stări în care organismul suferă datorită lipsei unor nutrienţi esenţiali, fie proteine, fie vitamine, elemente minerale etc.
Carminativ – plantă sau produs care ajută la eliminarea gazelor de fermentaţie din tubul digestiv şi astfel combat balonarea abdomenului.
Celulită – inflamaţie a ţesutului celular subcutanat sau profund, caracterizată printr-o umflătură dureroasă; afectează în special coapsele.
Cervicită – inflamaţia colului uterin.
Cicatrizant – plantă sau produs care are ca efect vindecarea rănilor.
Ciroză hepatică – boală cronică a ficatului, caracterizată prin distrugerea structurii normale a ficatului şi apariţia de ţesut conjunctiv fibros.
Colagog – plantă sau produs care stimulează eliminarea bilei din ficat şi vezica biliară spre intestin.
Colecistită cronică – inflamaţia cronică a vezicii biliare.
Coleretic – plantă sau produs care stimulează producerea bilei de către ficat.
Colici abdominale – dureri abdominale intense, produse de obicei de un spasm al musculaturii netede a unui organ (ex. căi urinare, căi biliare, perete intestinal etc.).
Colită – inflamaţia intestinului gros.
Colită ulceroasă – bolaă inflamatorie a intestinului gros, caracterizată prin ulceraţii ale peretelui intestinal, cu apariţia durerilor abdominale şi a scaunelor cu mucus şi sânge.
Colon iritabil – boală caracterizată prin tulburări ale motilităţii intestinului gros, manifestată prin tulburări de tranzit intestinal (constipaţie, diaree sau alternanţa lor) şi prezenţa gazelor intestinale.
Congestie – acumulare de sânge în vasele unui organ.
Conjunctivită – inflamaţia conjunctivei oculare (membrana care uneşte pleoapele cu globul ocular).
Conservant – plantă sau produs care, adăugat într-un amestec, împiedică dezvoltarea germenilor.
Top


Depurativ – plantă sau produs care are un efect purificator, detoxifiant al organismului, stimulând eliminarea produşilor reziduali pe cale renală, intestinală, prin transpiraţie etc.
Dermatoză – boală de piele.
Diabet zaharat – boală caracterizată prin creşterea nivelului glucozei din sânge, care afectează întregul organism (organele interne, vasele de sânge, creşte predispoziţia la infecţii etc.)
Digestiv – plantă sau produs care uşurează digestia prin stimularea funcţiilor stomacului; sinonim cu stomahic.
Dischinezie biliară – boală a căilor biliare şi a vezicii biliare, caracterizată prin tulburări în evacuarea bilei din vezica biliară, manifestată prin dureri în regiunea ficatului, greaţă, vărsături şi tulburări de tranzit intestinal.
Dismenoree – dureri abdominale apărute în timpul ciclului menstrual.
Distrofii vulvare – modificări ale aspectului vulvei (organul genital feminin extern), apărute la menopauză şi cauzate de deficitul de hotmoni estrogeni.
Diuretic - plantă sau produs care stimulează producerea de urină şi eliminarea sa prin căile urinare.
Top


Eczemă – boală de piele caracterizată de apariţia unei erupţii cu contur neregulat, de culoare roşie, cu mici vezicule sau cruste, care produce mâncărimi şi care poate fi produsă printr-un mecanism alergic sau de o infecţie.
Emenagog – plantă sau produs care favorizează declanşarea ciclului menstrual.
Emolient – plantă sau produs care scade inflamaţia şi relaxează ţesuturile, efect datorat mai ales conţinutului de mucilagii.
Enterocolită – inflamaţie a intestinului subţire şi gros.
Enurezis – incontinenţă urinară nocturnă, eliminarea involuntară a urinei.
Epitelizant – plantă sau produs care stimulează cicatrizarea.
Estrogenic – plantă sau produs care are un efect asemănător cu hormonii estrogeni.
Expectorant – plantă sau produs care favorizează expectoraţia (eliminarea secreţiilor din căile respiratorii).
Top


Faringo-amigdalită – inflamaţia faringelui şi a amigdalelor.
Feocromocitom – este o tumoră dezvoltată pe glandele suprarenale, care are ca efect creşterea valorilor tensiunii arteriale.
Furunculoză – boală caracterizată prin apariţia unui număr mare de furuncule (inflamaţii purulente ale rădăcinii firului de păr).
Top


Galactogog – plantă sau produs care stimulează secreţia lactată la femeile care alăptează.
Gastrită – inflamaţia mucoasei stomacului.
Giardia lamblia – parazit intestinal, care produce boala numită giardiază sau lambliază, caracterizată de stare de greaţă, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale etc.
Gingivită – inflamaţia gingiilor.
Gută – boală metabolică, manifestată prin depunerea de cristale de acid uric în articulaţii, cu apariţia unor dureri articulare intense (afectează mai ales articulaţia degetului mare de la picior).
Top


Helicobacter pylori –
este o bacterie care poate produce ulcer gastric.
Hematurie – prezenţa sângelui în urină.
Hemoroizi – dilataţii (asemănătoare cu varicele) ale venelor de la nivelul rectului şi anusului.
Hepatită cronică – inflamaţie cronică a ficatului, apărută adesea datorită expunerii prelungite la o substanţă toxică sau datorită infecţiei cu virusuri hepatice.
Hepatoprotector - plantă sau produs care are un efect de protecţie a ficatului.
Hipercolesterolemie – creşterea nivelului colesterolului în sânge.
Hiperparatiroidism – boală caracterizată prin creşterea nivelului hormonilor din glandele paratiroide.
Hipotensiv – plantă sau produs care scade tensiunea arterială.
Top


Icter – colorarea în galben a pielii şi mucoaselor, datorată prezenţei pigmenţilor biliari în sânge.
Incontinenţă – emisia involuntară de urină sau de materii fecale, datorată lipsei controlului sfincterian.
Infarct – leziune necrotică, datorată astupării printr-un obstacol a unui vas de sânge care hrăneşte un organ sau o zonă dintr-un organ (ex. inimă, creier, plămân, rinichi).
Insecticid - plantă sau produs care are un efect de distrugere a insectelor.
Top


Laxativ – plantă sau produs care stimulează eliminarea materiilor fecale din intestinul gros.
Leucoree – scurgere de culoare albă din căile genitale feminine.
Litiază – acumularea de concreţiuni („pietre”) în vezica biliară sau în rinichi şi căile urinare.
Top


Melenă – eliminarea unor fecale de culoare neagră, datorită unei hemoragii intestinale.
Metroanexită – inflamaţia uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor.
Migrenă – durere intensă a capului, produsă printr-un mecanism vascular şi însoţită de stări de greaţă şi intoleranţă la lumină.
Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) – microbul care provoacă tuberculoza, boală infecţioasă gravă.
Top


Nefrită – inflamaţie a rinichilor.
Neuropatie diabetică – afectarea nervilor periferici la bolnavii de diabet.
Nevrită – inflamaţia unui nerv.
Nevroză – boală nervoasă funcţională, fără o afectare organică.
Top


Ocitocic – plantă sau produs care produce contracţii uterine.
Oftalmie – inflamarea ochiului.
Orhi-epididimită – inflamaţia testiculelor.
Otită – inflamaţia urechii.
Otomicoză – infecţie a urechi, produsă de o ciupercă.
Oxiuroză – parazitoză intestinală produsă de oxiuri (viermi cilindrici mici, care se localizează în zona anală şi produc mâncărimi intense).
Top


Parazitoze intestinale – boli intestinale, produse de paraziţi (viermi) intestinali.
Parodontopatie – boală a parodonţiului (ţesutul care înveleşte dinţii).
Periartrită – inflamarea ţesuturilor din jurul unei articulaţii.
Plăgi – răni, leziuni ale pielii, produse de agenţi fizici, chimici sau microbieni.
Proctită – inflamaţia mucoasei rectului.
Prostatită – inflamaţia prostatei.
Psoriazis – boală cronică de piele, manifestată prin apariţia unor zone de îngroşare a pielii, cu scuame groase; poate afecta şi articulaţiile.
Top


Radioterapie – terapie prin iradiere, care se realizează frecvent în cazul tumorilor maligne, pentru stoparea evoluţiei lor.
Reumatism – boală inflamatorie a articulaţiilor, caracterizată prin dureri intense (artralgii), mărirea volumului articulaţiilor afectate şi limitarea mişcărilor articulare.
Rinichi polichistic – boală a rinichilor, adesea transmisă genetic, caracterizată prin prezenţa mai multor chisturi (formaţiuni cu lichid) la nivelul rinichilor.
Rinită – inflamaţia mucoasei nazale.
Top


Sclerită – inflamaţia sclerei, membrană externă care acoperă ochiul.
Sedativ – plantă sau produs care are un efect calmant, liniştitor.
Sinuzită – inflamaţia sinusurilor (cavităţi situate la nivelul feţei, în jurul nasului).
Spondilită – inflamaţia articulaţiilor de la nivelul coloanei vertebrale.
Stenoză de arteră renală – îngustare a calibrului arterei renale, care are ca efect creşterea tensiunii arteriale.
Stomatită – inflamaţia mucoasei cavităţii bucale.
Top


Tonic – plantă sau produs care întăreşte sau stimulează activitatea unui organ sau sitem sau a întregului organism.
Tonic amar – plantă sau produs cu gust amar, care stimulează secreţia glandelor digestive, cresc pofta de mâncare, uşurează digestia şi au un efect tonic.
Tricofiţie – boală a firului de păr, produsă de ciuperci patogene.
Tuberculoză – boală infecţioasă gravă, cauzată de bacilul Koch şi care afectează plămânii în principal, dar se poate localiza şi la rinichi, în piele etc.
Tumori – boli caracterizate prin apariţia unor formaţiuni (excrescenţe), care pot avea o structură normală şi să fie strict localizate (tumorile benigne) sau pot să aibă o structură anormală (ţesut tânăr sau structură complet dezorganizată) şi să invadeze ţesuturi aflate la distanţă – fenomen denumit metastazare (în cazul tumorilor maligne).
Tuse convulsivă – boală infecţioasă, cauzată de un microb, Bordetella pertussis, manifestată prin accese violente de tuse.
Top


Ulcer gastro-duodenal – prezenţa unei ulceraţii (răni deschise) la nivelul mucoasei stomacului şi duodenului.
Ulcer varicos – prezenţa unei ulceraţii (răni deschise) într-o zonă unde există deja afectarea pielii prin tulburări ale circulaţiei venoase (varice).
Ulceraţie – rană deschisă la nivelul pielii sau mucoaselor.
Top


Vasodilatator – plantă sau produs care creşte diametrul vaselor de sânge.
Viroză respiratorie – boală care afectează căile respiratorii şi este produsă de un virus (ex. gripa, dar există şi alte viroze).
Vomitiv – plantă sau produs care stimulează eliminarea conţinutului stomacului pe gură (voma sau vărsătura); sinonim cu emetic.
Top


Zona zoster – boală produsă de un virus, manifestată printr-o erupţie de vezicule pe traiectul unui nerv, însoţită de dureri puternice; sinonim cu herpes zoster.
Top

 

 

Promovare pe internet Semnatura electronica

Legea nr. 491 din 18/11/2003

Legea nr. 491 din 18/11/2003

Legea plantelor medicinale şi aromatice

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

       Art. 1. - Prezenta lege stabileşte cadrul general privind producţia, procesarea şi organizarea pieţei plantelor medicinale şi aromatice, relaţiile dintre producători, procesatori şi comercianţi.
       (2) În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
a) producţia reprezintă obţinerea prin cultivare sau recoltare din flora spontană a plantelor medicinale şi aromatice;
b) prelucrarea reprezintă condiţionarea plantelor medicinale şi aromatice în: ceaiuri, condimente naturale, precum şi în materii prime pentru procesare;
c) procesarea reprezintă transformarea materiilor prime obţinute prin prelucrare în produse care se comercializează: medicamente, cosmetice, suplimente nutritive şi dietetice, aditivi alimentari de aromatizare;
d) producătorul este persoana fizică sau juridică ce cultivă plante medicinale şi aromatice;
e) culegătorul este persoana fizică sau juridică ce recoltează din flora spontană plante medicinale şi aromatice;
f) procesatorul este persoana fizică sau juridică ce prelucrează plantele medicinale şi aromatice pentru a obţine produse finite, în vederea comercializării;
g) plantele medicinale şi aromatice sunt plantele din catalogul şi nomenclatorul naţional al plantelor medicinale şi aromatice din cultura şi flora spontană sau din catalogul oficial comunitar ori al unui stat membru al Uniunii Europene.
       (3) Catalogul şi nomenclatorul naţional al plantelor medicinale şi aromatice din cultura şi flora spontană se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.
       Art. 2. - În sensul prezentei legi, autoritatea administraţiei publice centrale în domeniul plantelor medicinale şi aromatice este Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, denumit în continuare autoritate competentă.
       Art. 3. - (1) Pentru plantele medicinale şi aromatice care se comercializează în stare proaspătă şi procesate se stabilesc norme tehnice de producere şi comercializare. Normele tehnice de producere şi comercializare a plantelor medicinale şi aromatice se elaborează de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului şi de Ministerul Sănătăţii şi se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului şi al ministrului sănătăţii.
       (2) Pentru stabilirea normelor tehnice de producere şi comercializare a plantelor medicinale şi aromatice se au în vedere prevederile Ghidului de bună practică pentru cultivarea plantelor medicinale şi aromatice şi ale Ghidului de bună practică pentru recoltarea plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană.
       (3) Ghidul de bună practică pentru cultivarea plantelor medicinale şi aromatice şi Ghidul de bună practică pentru recoltarea plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.
       (4) Plantele medicinale şi aromatice destinate comercializării în stare proaspătă şi procesate pot fi introduse pe piaţă dacă sunt conforme cu normele tehnice de producere şi comercializare.
        (5) Produsele obţinute prin procesarea plantelor medicinale şi aromatice şi având indicaţii terapeutice se încadrează în categoria medicamentelor şi se autorizează pentru introducerea pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului.
        (6) Supravegherea pe piaţă a produselor prevăzute la alin. (5) se realizează de către inspectorii din Direcţia generală farmaceutică, inspecţia de farmacie şi aparatură medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii şi de către inspectorii din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
        (7) Supravegherea pe piaţă pentru celelalte produse prevăzute la alin. (4) se face de către inspectorii Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului şi ai Ministerului Sănătăţii, precum şi de către persoanele autorizate din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
        Art. 4. - Conformitatea cu normele tehnice de producere şi comercializare a plantelor medicinale şi aromatice, atât în stare proaspătă, cât şi procesate, se stabileşte, potrivit legii, de organismele de certificare acreditate în acest scop.
        Art. 5. - Pentru a fi comercializate plantele medicinale şi aromatice sunt supuse procedurii de certificare.
        Art. 6. - (1) Se înfiinţează Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale şi aromatice, format din 7-9 persoane, cercetători şi cadre didactice, experţi în domeniu, care examinează problemele legate de funcţionarea pieţei plantelor medicinale şi aromatice şi emite deciziile tehnice.
        (2) Componenţa, organizarea, funcţionarea şi locul de desfăşurare a activităţii Comitetului tehnic interministerial al plantelor medicinale şi aromatice se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei şi comerţului.
        Art. 7. - (1) În scopul dezvoltării sectorului şi al punerii în valoare a resurselor din domeniul plantelor medicinale şi aromatice, Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale şi aromatice elaborează programe referitoare la producerea, procesarea şi promovarea plantelor medicinale şi aromatice pentru perioade de la un an până la 3 ani.
        (2) Producătorii agricoli, cultivatori de plante medicinale şi aromatice, beneficiază de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 166/2002.
        Art. 8. - Autoritatea competentă întocmeşte anual lista cu denumirea programelor prevăzute la art. 7 alin. (1) şi ţine evidenţa programelor de interes naţional.
        Art. 9. - Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Comerţului, împreună cu Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale şi aromatice şi Consiliul pe produs, întocmesc Strategia naţională a sectorului de plante medicinale şi aromatice, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
        Art. 10. - (1) Între producătorii agricoli şi/sau culegătorii de plante medicinale şi aromatice, pe de o parte, şi comercianţi şi/sau procesatori, pe de altă parte, se încheie contracte.
        (2) Contractele prevăzute la alin. (1) se înregistrează, în scop statistic, la autoritatea competentă.
        Art. 11. - (1) Producătorii agricoli de plante medicinale şi aromatice au obligaţia de a declara anual suprafaţa efectiv cultivată, pe specii, şi livrările realizate.
        (2) Declaraţiile se înregistrează la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti.
        (3) Situaţia centralizatoare a acestor înregistrări se transmite Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului.
        Art. 12. - Plantele medicinale şi aromatice, în stare proaspătă şi procesate, care provin din Uniunea Europeană, legal produse, pot fi comercializate pe teritoriul României dacă îndeplinesc condiţiile stabilite de reglementările legale naţionale în domeniu.
        Art. 13. - În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, cu consultarea Consiliului pe produs, emite ordinele prevăzute la art. 1 alin. (3) şi art. 3 alin. (3) şi, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Comerţului, elaborează ordinele comune prevăzute la art. 3 alin. (1) şi art. 6 alin. (2).

Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 8 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

    PREŞEDINTELE SENATULUI,
DAN MIRCEA POPESCU

       Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 18 noiembrie 2003.
Nr. 491

 

Promovare pe internet Semnatura electronica


Avertisment

Informaţiile oferite de acest site nu ţin loc de medic şi nu reprezintă garanţii privind eficienţa unor produse naturale. Pentru orice problemă de sănătate cu care vă confruntaţi, este necesar să consultaţi un medic specialist.

 

Promovare pe internet Semnatura electronica